Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-04-2015, 07:13   #1
marcin.tomek
ford::amateur

Imię: marcin
Model: ford focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2002
Domyślnie Simering na wale pod kołem pasowym znowu przepuszcza

Witam!
Mam pytanie bo w moim fokusie po stronie rozrządu kapie olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I byłem z tym u mechanika a on wymienił mi simering na kole pasowym wału, dał taki ze sprężynką naciągającą. Powiedział że lepiej dać już taki niż oryginalny bo tuleja koła pasowego jest też zurzyta i lepiej uszczelnia. Hm myślę że teraz leje się więcej niż przed wymianą.
Chyba że to dekiel w którym siedzi ów simering bo podobno może by tak że został krzywo przykręcony nie ustawiając simeringa w osi z wałem , czy to możliwe aby dekiel niebył nie ustawiany na kołki montowane w bloku tak jak głowica?
Proszę o podpowiedzi
Pozdrawiamq
Marcin

marcin.tomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2015, 08:07   #2
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Simering na wale pod kołem pasowym znowu przepuszcza

zasada jest taka, że nie nabija się simmera w to samo miejsce gdzie stary, gdyż mechanik prawdę mówił - bieżnia wałka w tym miejscu może mieć już micro wyżłobienie

dlatego jak słyszę, że ktoś ma suchy simmer i chce zmienić go z nadgorliwości to nie mogę tego zrozumieć.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2015, 08:22   #3
salom

A ja nie mogę się nadziwić, że zmieniając simering nie zmienia się tulei z bieżnią , a przynajmiej jej nie odwraca tak, aby simmering dotykał bieżni w innym miejscu.
A tak naprawde, to simeringi na wale korbowym nie przepuszczają z powodu ich zuzycia, tylko dlatego że w miarę przebiegu i zużycia silnika powstaje coraz wieksze cisnienie w skrzyni korbowej, i wtedy gdy odma już jest mocno zasyfiona, wywala olej w najsłabszym miejscu. I jeżeli kierowca wymieni simering przedni, to zaraz pojawi sie wyciek oleju na simeringu tylnym. Wymieni tylny, to pojawi się znów w najsłabszym uszczelnieniu silnika.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2015, 09:32   #4
marcin.tomek

Czyli czyszczenie odmy logicznie z twoją wypowiedzią powinno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pomóc w jakimś stopniu ale! co zrobi aby zmniejszyc ciśnienie w skrzyni korbowej bo i tak chyba jakieś tam zawsze jest?

Bump: Dobra! sprawdzane było skąd leci i wiadomo po wymianie simeringa to samo i co by teraz dalej zrobic ? hm
Stary 28-04-2015, 10:23   #5
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

zmienić go na oryginalny i wsadzić lekko inaczej, tzn żeby miejsce pracy wargi nie pokryło się z nowym simmerem
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2015, 12:03   #6
marcin.tomek

A jak bym kupił nowe koło pasowe bo kosztuje tylko 200zł i do tego oryginalny simering to powinno byc OK?
I jeszcze ten dekiel w którym obsadzamy simering czy jego można nierówno przykręcic do bloku ? bo i takie informacje mam . Ale wydaje mi się że taką rzecz nie można od tak sobie przykręci jak tylko zakładając dekiel na jkieś wystające z blokururki lub trzpienie naprowadzające.
proszę o pomoc
Stary 28-04-2015, 19:46   #7
salom

Na gorącym pracującym silniku na wolnych obrotach, uchyl korek oleju i sprawdż, czy dmucha jak stary parowóż, czy tylko lekko dmucha. Jak mocno, to daj sobie spokój, nerwów oszczędż i kasy, bo nie Ty pierwszy ani nie ostatni próbujesz uzdrowić silnik, nie tak jak trzeba. Tak jak wcześniej i w innych tematach pisałem, przy dużych przedmuchach ani oryginalny simering, ani zamiennik nie na długo zatamuje wycieki.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania