Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-02-2012, 13:16   #1
Gizmo5
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2002
Post Wymiana klamek zewnętrznych

Witam chciałbym podzielić się z wami opinią dotyczącą wymiany klamek w galaxy.Otóż sama ich wymiana nie jest trudna ale wymaga cierpliwości i podstawowych umiejętności oraz narzędzi.Zakupiłem na allegro kompletne klamki razem z zamkami miał to być zamiennik ale okazało się dość marną podróbką i oczywiście nie obyło sie bez przygód.Nowe "zamienniki" juz na pierwszy rzut oka różnią się szerokością chodzi o ten element w którym jest wkład zamka oraz innym typem "wiosełka".W moim przypadku klamki nie pasowały od razu trzeba było je lekko przerobić na "wiosełku" jest taki pierścień który wchodzi w centralke żeby wszystko pasowało i dało sie założyć trzeba się pozbyć tego pierścienia początkowo myśłałem że trzeba skrócić nieco trzpień bo jest za długi ale po kilku próbach okazało sie że wystarczy pozbyć sie pierścienia i będzie pasowało.Ja demontowałem tapicerkę przez co proponuję zaopatrzyć sie w komplet dobrych spinek gdyż oryginalne niestety lubią pękać chyba że ktoś ma czym i umie wyjąć stare zpinki bez ich uszkodzenia.Można również spróbować montażu bez zdejmowania tapicerki.Cała operacja zajmie nie więcej jak 15/20 minut.

Gizmo5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2012, 13:50   #2
Duke258
ford::advanced

Model: Galaxy
Silnik: 1.9 Tdi AUY 170KM/374NM
Domyślnie Odp: Wymiana klamek zewnętrznych

To ja coś podpowiem nie wiem jak w Mk1 ale w Mk2 wystarczy odkręcić wszystkie śruby które trzymają boczek drzwi i nie szarpać się z nim w swoją stronę tylko unieść cały boczek do góry zaczepy na pewno zostaną całe.Zakładamy dokładnie tak samo jak ściągaliśmy czyli nasuwamy od góry.
Duke258 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2012, 22:08   #3
Gizmo5

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci

Cytat:
Napisał Duke258 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To ja coś podpowiem nie wiem jak w Mk1 ale w Mk2 wystarczy odkręcić wszystkie śruby które trzymają boczek drzwi i nie szarpać się z nim w swoją stronę tylko unieść cały boczek do góry zaczepy na pewno zostaną całe.Zakładamy dokładnie tak samo jak ściągaliśmy czyli nasuwamy od góry.
Kolego dzięki za info w mk1 boczek trzyma sie na chyba 10 spinkach i jednej śrubce,teraz demontaż i montaż boczka zajmuje mi 3,4 minuty ale wcześniej zanim ogarnałem jak to sie robi spędziłem na tym ponad godzine pozdro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gizmo5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2012, 17:55   #4
bulixonyo

Model: Galaxi
Silnik: 2.0
Rocznik: 96

Ja co do klamek mam swoją refleksję.

WSZYSTKIE SĄ JEDNAKOWE.

Przód i tył. Jeden typ. Mówimy o I generacjach.

Ja pozbyłem się dziur na kluczyk ze strony pasażera , klamką z dzwi tylnych na allegrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Otworzyć można jedynie od kierowcy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tjuning MAM!
bulixonyo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2012, 19:25   #5
szantis
ford::advanced

Model: sharan
Silnik: 1,9 TDII- 1XXkm/3XX Nm
Rocznik: '98/99

Niezłe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do wymiany klamek zdejmować tapicerkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można odkręcić jedną srubkę i wyjąć klamki na zewnatrz nie ruszając mechanizmu zamka.....
szantis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2012, 21:35   #6
xmikexpl

Imię: Michał
Model: Ford
Silnik: 1.9TDI
Rocznik: 2005

w MK2 da się bez wyciągania tapicerki drzwi??? Jak???
xmikexpl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania