Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-07-2024, 18:02   #1
Piotr_b
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 Ecoboost 165KM
Rocznik: 2019
Question Nie pali gdy rozgrzany 1.5EB

Witam.
Posiadam od kilku miesięcy MK5 Ecoboost 165KM w wersji kombi. Jeżdżąc po Polsce nie miałem z nim dotychczas żadnych kłopotów. Po wyjeździe na wakacje w znacznie cieplejsze rejony i po długotrwałej ekspozycji na słońce samochód pewnego dnia nie był w stanie odpalić. Naciśnięcie sprzęgła i przycisku start nie uruchamiało rozrusznika (w każdym razie tak to wyglądało). Po odczekaniu ok. 30 minut z otwartą klapą silnika samochód zaskoczył jakby nigdy nic. Nie gasząc pojechałem do lokalnego ASO, gość po podłączeniu do komputera stwierdził, że padł rozrusznik. Wymiana, koszty itp. Po kilku dniach podczas drogi powrotnej do domu powtórka, po przejechaniu autostradą ok 400 km i zatrzymaniu się na jedzenie znów nie odpalił. 30 minut czekania z otwartą klapa z przodu i zapalił. Wymusiło to powrót do domu spod Wenecji do Warszawy bez gaszenia silnika.

Zauważyłem, że problemy z paleniem pojawiały się tylko jak samochód był bardzo rozgrzany - stał na słońcu i przynajmniej trochę popracował silnik lub jechał dłuższy czas w temperaturze zdecydowanie powyżej 30 st. C.

Szczerze powiedziawszy to nie wiem co robić. Wydałem kasę na naprawę, która nic nie zmieniła. Oczywiście pojadę do ASO lub zaprzyjaźnionego warsztatu, ale czekam na pojawienie się jakichś ekstremalnych temperatur. Mam niestety przeczucie, że nikt nie będzie potrafił zdiagnozować problemu.

Może jednak ktoś z Was miał podobne doświadczenia i udało się rozwiązać problem?

Piotr_b jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2024, 20:56   #2
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Nie pali gdy rozgrzany 1.5EB

Jak nie odpala to komputer pokazuje jakieś błędy?
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2024, 21:55   #3
Piotr_b

Nie zauważyłem anomalii. Wyświetlała się zwykła informacja o konieczności wciśnięcia sprzęgła i tyle. Po wciśnięciu sprzęgła i przycisku zapłonu cisza.
Stary 31-07-2024, 07:18   #4
HUGOBERG
ford::advanced

Imię: .
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost 2.0 TDCi
Rocznik: 2018/2018

Musiałbyś sam forscanem sprawdzić. Nie ma nikogo z Warszawy kto ma i może koledze podpiąć forscana?
HUGOBERG jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2024, 20:17   #5
Piotr_b

W warsztacie wymieniono czujnik pod pedałem sprzęgła. Jeździłem przez jakieś 3 tygodnie i wydawało się, że problem rozwiązany. Niestety wczoraj stanął na światłach i już nie wystartował. Laweta, itp. Tak więc lipa, przyczyna musi być inna.
Odpowiedz

Zasady postowania