Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-06-2020, 20:57   #1
lordwader
ford::advanced

Imię: wader
Model: Kuga mk2 lift; Focus mk3 lift
Silnik: 1,5 150KM; 1.5tdci 95KM
Rocznik: 2018, 2016
Domyślnie dokładka kamery i funkcji nogi

witam,
przymierzam się do dodania do swojej kugi dodania dwóch funkcji
1. otwierania bagażnika przez machanie nogą
2. kamera cofania

Dysponuje ktoś może dokumentacją (najlepiej jakiś rzut 3D) gdzie i jak te komponenty powinny być rozlokowane (zderzak, klapa bagażnika, no i przeprowadzenie całości do konsoli centralnej.

W przypadku kamery jeśli będę miał kamerę i wiązkę bagażnika muszę jeszcze wymienić wiązkę do konsoli centralnej?
podobnie w przypadku machania nogą?

lordwader jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2020, 23:03   #2
lordwader

Domyślnie Odp: dokładka kamery i funkcji nogi

nikt nie podpowie nic w temacie?
pisałem w innym wątku i poście o zmianie ACM na DAB [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (post #182).
Jak już miałem rozebraną klapę poszedłem za ciosem, dorzuciłem oryginalną kamerkę, oczywiście konieczna była wiązki centralnej klapy bo pierwotnie nie było instalacji dla kamery.
Podłączyłem na próbę i sync nie wykrył kamery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Obejrzałem wiązkę z lewej strony( całość instalacji klapy to wiązki lewa, centralna i prawa) i faktycznie ma mniej żył niż wiązka centralna.
Jutro planuje wymianę lewej wiązki klapy na taką z większą ilością żył i przejść nią w podsufitkę.
I tu kończą się moje zasoby wiązek elektrycznych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Zatem pytanie czy kolejna wiązka która biegnie wzdłuż auta po lewej stronie nad głową kierowcy też będzie w wersji "bieda"? czy tam już mogę spodziewać się pełnej ilości kabelków?

Zakładając czarny scenariusz i wersję "bieda" prośba, aby ktoś podpowiedział jaką albo jakie wiązki jeszcze muszę zdobyć aby wpiąć się w sync 3 i uruchomić tą kamerę?
Jeśli chodzi o zaprogramowanie to wystarczy ustawić w module APIM - rear camera na enabled, czy jeszcze coś trzeba uruchomić?

Jakiś schemat byłby ze wszech miar mile widziany.

Ostatnio edytowane przez lordwader ; 10-06-2020 o 05:30
Stary 10-06-2020, 23:08   #3
lordwader

Cytat:
Napisał lordwader Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zatem pytanie czy kolejna wiązka która biegnie wzdłuż auta po lewej stronie nad głową kierowcy też będzie w wersji "bieda"? czy tam już mogę spodziewać się pełnej ilości kabelków?
głupio trochę tak cytować samego siebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale może komuś moje informacje się przydadzą...

więc ta wiązka to jednak wersja "bieda", w stosunku do oryginalnej wiązki z okablowaniem pod kamerę brakuje 6 żył.
Zdjęcie wtyków w załączniku (wersja bieda i wersja kamera).
Zastanawiam się nad pociągnięciem brakujących przewodów w dodatkowej wiązce np. tego typu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .
Pewnie trzeba by było owinąć kabel jakąś włókniną żeby nie hałasował jak się będzie gdzieś tam obijał. Natomiast podstawowe pytanie jakie się pojawia, gdzie ten przewód powinien być podpięty w desce rozdzielczej?
Spróbuję go przeciągnąć podsufitką z lewej strony i zejść na dół przednim lewym słupkiem, a następnie wjechać w okolice modułu radia i wyświetlacza.
Pytanie gdzie się wpiąć z tym kablem? bezpośrednio do APIM (sync 3) czy po drodze jest jeszcze jakiś dodatkowy moduł?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg a1.jpg (48.4 KB, 61 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg a2.jpg (87.4 KB, 61 wyświetleń)
Stary 11-06-2020, 17:28   #4
lordwader

temat kamery koledzy pomagają ogarnąć w innym watku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

zostaje temat machania nogą. Spojrzałem pod zderzak, na samym dole zderzaka jest widoczne miejsce na zamontowanie anteny ( w czerwonym kółku) na 4 śruby, gdzie powinna być zamontowana antena płaska (niebieskie kółko)? , oraz jakie jest fabryczne miejsce montowania sterownika(zielone kółko)? -powinien być w pobliżu chyba bo przewody są krótkie....

Na zdjęciu widać, że do sterownika są wpięte obie anteny oraz kable parktronika - tak ma być?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg anteny.jpg (96.9 KB, 143 wyświetleń)
Stary 14-06-2020, 12:53   #5
lordwader

Ale mam autorski wątek...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejne pytanie, gdzie w BCM trzeba się wpiąć przewodami dla uzyskania funkcji otwierania "kufra" przez machniecie nogą?

Ostatnio edytowane przez lordwader ; 14-06-2020 o 17:15
Odpowiedz

Zasady postowania