![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marek
Model: FORD FOCUS MK3
Silnik: 1,6
Rocznik: 2011
|
Na wstępie dodam, że problem poniżej opisany występuje w obu egzemplarzach FORDA FOCUSA MK3, które posiadam. Na dzień dzisiejszy samochody mają 12mc.
Problem dotyczy odgłosów wydawanych przez plastiki na drzwiach podczas słuchania muzyki. Praktycznie zawsze kiedy w muzyce występuje bas lub kiedy w radiu lektor ma głos basowy słychać nieprzyjemne dla ucha brzęczenie plastikowych elementów w drzwiach. Serwis we Wrocławiu próbował naprawiać tą usterkę ponad 3 razy… niestety z mizernym skutkiem. Przyjechali nawet inżynierowie FORDA z Warszawy, którzy podobno dołożyli dodatkowe maty wygłuszające. Ostatecznie FORD nie potrafił naprawić tego defektu (wady produkcyjnej) stwierdził, że tak ma być i problemu po prostu nie ma. (załączam pismo z oficjalną odpowiedzią FORD POLSKA). LINK >[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Niestety podczas użytkowania nie da się tego brzęczenie ignorować… proszę sobie wyobrazić 800km po autostradzie z takim brzęczeniem za uchem. Co ciekawe FORD na początku potwierdzał ten problem jednak ostatecznie umył ręce. Po akcjach serwisowych tj. wymiana głośnika problem się tylko nasilił… Teraz plastiki klekoczą nawet podczas jazdy po kostce brukowej. Problem jest także poruszany na amerykańskich stronach… Czy ktoś jeszcze ma podobny problem ?? Linki do nagrań z samochodów… WSZYSTKIE NAGRANIA przy ustawieniach domyślnych radia. Utwory testowe: chicane – windbreaks Tinie Tempah - Pass Out [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] No i na deser film: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez marekwro ; 20-12-2012 o 21:29 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-03-2012
Model: Focus MK3 Vagon
Silnik: 1,6 150 KM
|
Nie wiem co tu widzisz dziwnego, wiesz ile Ford zaoszczędził produkując takie boczki z tak cienkiego plastiku???? No właśnie dużo, ale tym samym strzelił sobie w łeb tym tanią oszczędnością. Ludzie kupili MK3 ponieważ MK2 był zaje faje. Też były tam elementy plastikowe ale masywne, anie cienkie jak papier badziewie.
Ford chcąc zadbać o klienta powinien zrobić akcje serwisową ogólno - europejska. Ale Panowie z Forda mają gdzieś klientów nie ci będą inni frajerzy którzy się napalą i kupią załom. Powiem krótko szkoda nerwów na mnie już nie zarobi Ford i na wszystkich moich znajomych. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-07-2012
Model: Focus MK3 HB5 Trend Sport
Silnik: 1.6 tdci 115 KM
Rocznik: 2012
|
Myślę że ten problem spokojnie da się rozwiązać w dobrej firmie car audio poprzez wygłuszenie drzwi. W audi a3, którym jeździłem kilka lat temu instalacja audio była o przepaść gorsza niż w poprzednim focusie II. Pierdziało od poziomu mid.
Ciekawe czy koledzy z Focusami MK3 z radiem Sony mogą coś powiedzieć na temat grania i brzęczenia głośników ? O ile z tym radiem zastosowano lepsze głośniki |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-03-2010
Model: Focus Mk3 2.0 TDCi
Silnik: 2.0TDCi 140
|
Ja np nie mam takich objawów przy sony. Dodatkowo mam jeszcze subofer aktywny z pioneera cisza i spokój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Bogusław
Model: Kuga
Silnik: EcoBoost 1.5 150KM
Rocznik: 2019
|
Też mam sony i potwierdzam - zadnych niepożądanych dźwięków, nic nie brzęczy nawet przy głośniejszym graniu.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marek
Model: FORD FOCUS MK3
Silnik: 1,6
|
Co do głośników to jakość dźwięku kiedy nie słyszałac brzeczenia jest bardzo dobra.
Może to brzeczenia występuje tylko przy wczesnych egzemplarzach mój jest z marca 2011 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Focus Mk3 Kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
|
U mnie w Titanium z Sony z sierpnia 2012 rezonowało coś w drzwiach kierowcy przy nieznacznym nawet basie z radia, słychać też to było przy sygnale wolne/zajęte z telefonu. Chyba nie było tak od początku, pojawiło się po kilku tysiącach km przebiegu. Z kolei w Trendzie (też z sierpnia 2012) jest ok. Na początku stycznia odbieram Titanium z grudnia 2012 i trochę się tym martwię, taka lipa za ciężką kasę :/
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Z Sony są lepsze głośniki - membrana koloru niebieskiego z tworzywa, a nie papieru, ale nie ma to wpływu na drgania plastików, tylko co najwyżej jakość muzyki. Bez wygłuszenia mogą drgać każde. Kolega z subwooferem ma lepiej, bo może zredukować basy w głośnikach, bo sub to nadrabia i nie słyszy drgań.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-03-2012
Model: Focus III Titanium
Silnik: 1.6 EcoBoost 150KM
|
U mnie klekotania nie słychać (radio Sony).
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: FOCUS MK3 TREND SPORT
Silnik: 1.6 ECOBOOST 150 KM
|
Witam,
niestety w moim egzemplarzu zauważyłem podobny efekt tuż po wyjeżdzie z salonu (auto odebrałem 15 grudnia br.) i odpaleniu radia w drodze powrotnej do domu... W przednich drzwiach od strony pasażera w momencie pojawienia się basów w muzyce lub głosie lektora występuje efekt jakby uszkodzona była membrana głośnika lub źle dopasowane lub niedokręcone elementy plastikowe w drzwiach - dramat. Prawdę mówiąc nie da się przy tym "efekcie" słuchać muzyki... Mam wersję z radiem seryjnym. Jutro wybieram się do serwisu ze zgłoszeniem reklamacyjnym, ale obawiam się (biorąc pod uwagę otrzymane przez Ciebie od importera pismo), że ASO niewiele przy tej usterce pomoże i pozostanie mi udanie się do firmy car audio... ps. powiem szczerze - poza ww. usterką mam jeszcze dwie inne do zgłoszenia w ramach gwarancji - "specyficznie" pracujące wycieraczki przedniej szyby - jakby chowające się z opóźnieniem oraz parujące reflektory przednie na wysokości kierunkowskazów. Jak na fabrycznie nowy samochód z przebiegiem poniżej 400 km to po prostu totalna wpadka producenta i aż strach pomyśleć co będzie gdy samochód przejedzie kilka tysięcy kilometrów... |
|
|
|