![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: szwagier
Model: Ford Focus 2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
Koledzy użytkuję Focusa 2 2.0 tdci z 2006 150 tys nalotu (kupiony od 1 właściciela przy przebiegu 90 tys wówczas na inspekcji w ASO stwierdzono że "dwumasowe sprzęgło jest nówka - właściciel zapewniał że wymieniał kilka miesięcy wcześniej czyli niby OK). Wczoraj trochę pojeździłem po mieście, zakupy pierdoły zrobiłem jakieś 60km i na wieczór auto do garażu - pod blokiem ciepłego itd. Dziś idę po auto wsiadam i ledwo dotknęłem sprzęgła i od razu wpadło do końca. Jak je wezmę nogą to odbije inaczej nie da rady. Auto stało na luzie żadnego biegu wrzucić nie mogę. Silnik wszystko odpala nic się nie dzieje. Płyn hamulcowy normalnie jest nic nie uciekło - chociaż niedawno wymieniałem na jakiś DOT 4 firmy ATE ale auto używałem po tej wymianie jakieś 14 dni do wczoraj. Wiadomo jest zima i na garażowej podłodze jest plama od śniegu, podwozie też brudne ale wydaje mi się że jest jakby zaolejone/zabrudzone na połączeniu silnika i skrzyni. Do tej pory nie miałem problemów ze zmiana biegów, sprzęgłem wszystko działało dobrze, olej w skrzyni o ile wiem od nowości. Trochę czytałem forum i wychodzi że pewnie padł wyprzęglik ale czy są inne możliwości? Jakaś pompa sprzęgła czy w ogóle może całe sprzęgło, docisk i reszta do wymiany?bo to już taka grubsza finansowo impreza by była. Za wszelkie rady i sugestie z góry dziękuje.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Jeżeli wyciekł płyn przy przyłączeniu silnika ze skrzynią , to do wymiany wysprzęglik.
Trzeba zdjąć całą skrzynię. Jeżeli jest tam sucho , to raczej padła tylko pompka sprzęgła. To jest ta bardziej optymistyczna wersja. W celu sprawdzenia pompki , możesz spróbować odpowietrzyć sprzęgło. Przy uszkodzonej pompce i przy odpowietrzeniu , sprzęgło powinno normalnie pracować przez chwilę ( 2-3 wciśnięcia ). Wtedy będziesz miał pewność. Pozdrawiam Wojtek
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 26-01-2013 o 18:13 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: szwagier
Model: Ford Focus 2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
Byłem w garażu jeszcze raz minęło kilka godzin i raczej jest "tam mokro". Więc wychodzi ta gorsza wersja...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo II
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 1998
|
Wysprzęglik centralny przy sprzęgle.
Należy go wymieniać ZAWSZE, przy każdej wymianie sprzęgła. A skoro była wymieniana dwumasa, to sprzęgło też powinno zostać wymienione razem z tym wysprzęglikiem. Tak to wygląda: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I tanie to nie jest.... Jak będziesz robił to niech mechanik sprawdzi też sprzęgło... |
|
|
|