![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
Zablokowany
Imię: Darek
Model: VW Sharan
Silnik: 1.8T 150KM
Rocznik: 2001
|
Podczas jazdy drga mi auto gdy trzymam wciśnięty gaz a podczas przyspieszania drgania nasilają się. Co to może być? Poduchy od silnika? Podpora wału lub skrzyni?
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
Zanim temat zostanie zamknięty - może zdążysz dodać coś więcej. Przede wszystkim, czy te drgania są uzależnione od obrotów silnika czy pojawiają się od określonej prędkości jazdy oraz czy zanikają po zdjęciu nogi z pedału gazu ? |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zablokowany
|
Czemu miałby być zamknięty? Opcja szukania nie dała zadnych wyników. Jeśli takie tematy są to wina leży właśnie w ograniczeniach tej opcji.
A wracając do tematu. Po puszczeniu gazu objawy znikają natychmiast. Obroty nie mają wpływu na to choć co ciekawe, to jest to odczuwalne przy większych prędkościach(od około 80kmh) i silniej na zakrętach(np.na wjeździe na autostradę). |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-09-2009
Model: Mondeo MK4 FL
Silnik: 2.0EB 203PS
Rocznik: 2011.11
|
tu masz trochę na ten temat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jeśli tylko podczas przyspieszania to ja stawiałbym na półosie i przeguby. Tak mi mechanik mówił, podobnie mam u siebie, szczególnie na 5tce (około 80km/h i powyżej) pod górkę najbardziej się to odczuwa. Ostatnio edytowane przez szakalq ; 23-02-2012 o 23:39 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Pisałem o zamknięciu, gdyż na forum jest całe multum tematów na temat drgań przy przyspieszaniu, a mody są czujne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wracając do tematu, w 90 % winny będzie któryś z przegubów wewnętrznych. Sposobem na pewną diagnozę jest wymontowanie półosi i dokładne sprawdzenie wewnętrznych powierzchni kielichów przegubów wewnętrznych, tam gdzie pracują krzyżaki. Jeżeli będą tam wyżłobienia - przegub do wymiany. Sam to przerabiałem, a do wymiany był w moim przypadku przegub lewy. Kupiłem zamiennik za ok. 250 zł. Wytrzymał już prawie 30 kkm. Przy okazji wymieniłem też łożysko podpory prawej półosi - pracowało już dosyć luźno. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
nie koniecznie kielich musi byc wytarty. u mnie wysypal sie krzyzak wiec je tez sprawdz dokladnie.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zablokowany
|
Dzięli wielkie, tak czy tak muszę do zdać w łapy mechaników.
Taa.. Tylko że tamten temat dotyczy drgań kierownicy a ja mówię o całej budzie. Na kierownicy to jest ledwo odczuwalne a w stosunku do auta to praktycznie wcale. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zablokowany
|
Oki, każę sprawdzić.
Off-top: jest jakaś strona typu RealOEM Forda gdzie można sobie wszystko obejrzeć, część po części? |
|
|
|