Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-09-2011, 11:52   #1
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie 1,6TDCI CVT wilgoć i szarpanie skrzyni

Witajcie,
No i się zaczęło...
Jestem posiadaczem Focusa 1,6TDCI ze skrzynią bezstopniową CVT.
Wszystko jest super, lub raczej było.
Do czasu aż zaczęły się wilgotne dni.
Po porannym odpaleniu auta wszystko było OK, po wrzuceniu D i przejechaniu kilkuset metrów skrzynia szarpnęła, a po kolejnych kilkuset wyświetlił się komunikat "Usterka skrzyni biegów". Oczywiście auto zwariowało, biegi zmieniały się "od czapy". Po zgaszeniu silnika wszystko wróciło do normy na kolejne kilkaset metrów. I znowu powtórka. Tym razem intensywniejsza, bo nie skończylo się na jednym szarpnięciu, a na regularnym szarpaniu auta podczas ruszania (jak w manualu ze zużytym sprzęgłem).
Dlaczego nawiązałem do wilgoci? Problem pojawil się po raz trzeci, za każdym razem występuje tylko w czasie jazdy w deszczu, lub tak jak dziś po bardzo wilgotnej nocy. Poprzednio w Auto Plazie wgrano mi rzekomo nowy soft do skrzyni i rzeczywiście byl spokój przez miesiąc. Ale bylo cały czas sucho...
Czy ktoś zetknął się już z takim problemem? Może niepotrzebnie sugeruję się tą wilgocią, ale faktem jest że w innych warunkach problem nie występuje.
Auto ma przejechane 50 000km, więc niewiele i spisuje się naprawdę dobrze.
Macie może jakieś podobne doświadczenia? Jadę do Auto Plazy, mam jeszcze od nich gwarancję, ale chciałbym się dowiedzieć czy nie powinienem ich w jakiś sposób naprowadzić żeby uniknąć bezsensownego i męczącego szukania gdzie lezy problem.
Z góry dziękuję.

Aha, jeszcze jedno - mam prośbę o nieprzenoszenie tego wątku do działu ASB. Tu jest bardziej widoczny i jest większa szansa na pomoc, a tam de facto malo kto zagląda.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 27-09-2011 o 12:32 Powód: Dopisek
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2011, 13:40   #2
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: 1,6TDCI CVT wilgoć i szarpanie skrzyni

Może mieć to związek z wilgocią ta skrzynia ma specjalny pasek który porusza się po kołach o zmiennym obwodzie bieżni jeśli jest już zużyty to gdy na nim lub kołach zbierze się woda to może się ślizgać ale to tlko moja teoria.Swoją drogą skrzynie CVT to nieudany i nietrwały twór drogi w serwisowaniu.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2011, 14:05   #3
grodek75

Ale jaki przyjemny w eksploatacji (oczywiście dopóki działa)...
A na poważnie - dzięki za odpowiedź, ale pasek jest wewnątrz skrzyni, więc tu wilgoć raczej nie ma większego znaczenia. Chodziło mi raczej o elektronikę, min. o magistralę CAN. Ktoś miał już podobny problem, ale wątek się wtedy urwał niestety i nie wiadomo co było przyczyną.
Tak na marginesie to mała prośba do zakładających wątki - często o coś pytacie, dostajecie informację lub nie, jedziecie do serwisu.
Wrzucajcie na koniec informacje jak się sprawa zakończyła.
Oczekujmy pomocy, ale i pomagajmy innym.
Dzielmy się swoimi doświadczeniami.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 27-09-2011 o 14:09 Powód: literówka
Stary 27-09-2011, 20:05   #4
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

I tu sie możesz mylić w skrzyni może wykraplać się woda na skutek różnicy temperatur w nocy
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2011, 21:40   #5
grodek75

Witajcie,
Zgodnie ze swoją własną prośbą wracam żeby poinformować jak rozwinęła się sytuacja.
Samochód mam już z powrotem, naprawiony.
Okazało się, że z wilgocią nie miało to nic wspólnego.
Posypał się najsłabszy element napędu w tym modelu Focusa, czyli sprzęgło hydrokinetyczne. Niestety na skutek awarii sprzęgła (olej zanieczyszczony opiłkami) padł również sterownik skrzyni (lub jak kto woli mechatronika, takie określenie też można spotkać).
Po wymianie tych dwóch elementów + oczywiście oleju i filtra samochód chodzi OK i mam nadzieję, że tak już pozostanie na dłużej. Podobno sprzęgło, które mam zalożone obecnie jest nieco zmodyfikowane i wzmocnione. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce.
Naprawę wykonywała Auto Plaza na Popularnej i chciałbym powiedzieć, że chłopaki naprawdę bardzo się starali i mam do nich wielki szacunek za zawziętość przy usuwaniu usterki, profesjonalną obsługę i dbałość o szczegóły.
Przy okazji podam objawy, które powinny zaniepokoić użytkowników Focusów i C-Max`ów z tą skrzynią i sklonić do jak najszybszego udania się do warsztatu:
- chwilowy spadek obrotów silnika po jego uruchomieniu na zimno (po nocy, niezależnie czy latem czy zimą). Wygląda to tak jakby silnik chciał przez moment zgasnąć, ale po chwili wraca do normalnych obrotów.
- wyraźne zmiany obrotów imitujące zmianę biegów (u mnie obroty dochodziły do 2200rpm, po czym spadaly o ok. 200-400rpm tak jakby wlączał się wyższy bieg, a przeciez to skrzynia bezstopniowa)
- wyraźne szarpnięcia samochodem podczas przełączania lewarka z pozycji P na R i odwrotnie.
- no i oczywiście komunikat na wyświetlaczu "usterka skrzyni biegów". Ale wtedy to i tak już jest raczej po ptakach. Choć po wyłączeniu slinika i jego ponownym uruchomieniu komunikat na ogół znika na jakiś czas i teoretycznie wszystko jest OK. Niestety nie jest, a uszkodzenia postępują (o ile na początku wymiany może wymagać jedynie sprzęgło, o tyle po jakimś czasie już raczej tylko w zestawie ze sterownikiem).
Stary 03-11-2012, 13:36   #6
mieczyslaw1106
ford::amateur

Imię: mieczyslaw
Model: focus
Silnik: dizel 1,6
Rocznik: 2006

Witam

piszę bo mam ten sam problem z tym samym modelem forda. Mogę wiedzieć jaki był koszt naprawy i czy usterka nie miała już później miejsca. Dolałem najpierw oleju do skrzyni (myślałem, że jest brak) ale nic to nie dało.

Pozdrawiam
mieczyslaw1106 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2012, 08:25   #7
grodek75

Domyślnie Re: 1,6TDCI CVT wilgoć i szarpanie skrzyni

Nie jestem Ci w stanie podać rzeczywistych kosztów, gdyż naprawę miałem wykonywaną w ramach gwarancji.
Ale z tego co się dowiadywałem nie jest to tania naprawa.
Sprzęgło hydrokinetyczne to koszt rzędu 2 000 PLN.
Komputer można kupić w zasadzie jedynie uzywany lub naprawiany i koszt w zależności od miejsca to 1000 - 2000 PLN.
Olej + filtr to ok. 1000 PLN.
Plus oczywiście robocizna.
Tego typu naprawy to minimum 4000 - 6000 PLN.
Czasem trzeba niestety wymienić całą skrzynię i koszt sięga wtedy 7000 - 8000 PLN.
Stary 13-02-2013, 14:31   #8
Kubbas

Model: C-MAX
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2004

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Kubbas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2013, 13:07   #9
focus1.6tdci

Imię: Robert
Model: Focus
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2005

Pod Poznaniem specjalizują się w naprawie skrzyń typu CVT.Mogę podać kontakt:504 948-359
focus1.6tdci jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania