![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8
Rocznik: 1997
|
Witam. Miałem otwieranie centralnego zamka z kluczyka radiowego na którym były 2 przyciski. Jeden (jedna strzałka) odpowiadał za otwieranie, drugi (dwie strzałki) za zamykanie. Mam możliwość podwójnego blokowania drzwi. Z czasem było dla mnie uciążliwe otwieranie klapy z kluczyka w niewygodnym miejscu, bardzo nisko, bo to Mondeo mk2 z 1997 w kombi. Pomyślałem, że zaprogramuje pilota na 3 przyciski, który gdzieś w szufladzie leżał. 2 przyciski odpowiadały za otwieranie i zamykanie, trzeci za otwieranie klapy. W klapie mam siłownik za to odpowiedzialny. Szukałem na forach Mondeo, Forda, zagranicznych itd. informacji jak zakodować pilota. Znalazłem kilka informacji, które w moim przypadku NIE ZADZIAŁAŁY, podam je najpierw. Na końcu podam wariant, który w moim przypadku ZADZIAŁAŁ.
Nie działające warianty: Pierwszy wariant: 1. Włóż klucz do stacyjki 2. Przekręć do pozycji II (zapłon) 3. Cofnij do pozycji 0 4. Wykonać czynności 2 i 3 jeszcze 3 razy (w sumie 4 razy) Należy zrobić to szybko ponieważ instrukcja w mk2 mówi o 3 sekundach a mk3 o 6 sekundach 5. W mk2 dioda zacznie świecić światłem ciągłym w mk3 dodatkowo będzie sygnał akustyczny 6. Naciśnij przycisk na pilocie. Podczas naciskania powinna mrugnąć dioda a w mk3 dodatkowo sygnał akustyczny 7. Punkt 6 powtórz ze wszystkimi pilotami do tego auta. 8. Włącz zapłon lub poczekaj 10 sekund 9. Ciesz się działającymi pilotami Drugi wariant: Przekręcamy kluczyk do pozycji I i czekamy, aż czerwona dioda przy zegarku zacznie świecić ciągle. Przekręcamy kluczyk do pozycji 0 i wyjmujemy ze stacyjki. Celujemy kluczykiem w stronę czujnika podczerwieni w drzwiach i wciskamy na pilocie klawisz z dwiema strzałkami [>>] Czekamy, aż na pilocie zapali się dioda. W dalszym ciągu trzymając klawisz [>>], naciskamy klawisz z pojedynczą strzałką [>] 5 razy. Wsadzamy kluczyk do stacyjki i przekręcamy do pozycji I i wyjmujemy ze stacyjki. DZIAŁAJĄCY WARIANT: 1. Zamknij wszystkie dzwi ,aby mieć pewność ,że podczas programowania nie włączą się sprzeczne sygnały 2. przełacz wyłącznik zapłonu z położenia I w położenie II cztery razy w ciągu sześciu sekund 3. przełącz wyłącznik zapłonu w położenie 0 4. rozlegnie się sygnał akustyczny i zapali się dioda LED na tablicy rozdzielczej sygnalizując uruchmienie trybu zapamiętywania i możliwość zaprogramowania nadajników 5.w ciągu 10 sekund od poprzedniego kroku naciśnij którykolwiek przycisk na programowalnym nadajniku aż usłyszysz sygnał dźwiękowy i zacznie migać dioda LED ,oznacza to ,że nowy kod nadajnika został pomyślnie odebrany 6. po każdym zaprogramowaniu urządzenie pozostaje w trybie programowania przez kolejnych 10 sekund do czterech razy 7. aby zarogramować dodatkowe nadajniki pwtórz krok 5 8.system wyjdzie z trybu zapamiętywania po przełączeniu wyłącznika zapłonu w położenie III ,nie zostanie zaprogramowany żaden nadajnik w ciągu 10 sekund lub po zaprogramowaniu czterech nadajników 9.nieprawidłowa procedura nie ma wpływu na zachowane kody / po pomyślnym programowaniu akceptowane będą tylko ostatnio zaprogramowane nadajniki |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| centralny zamek , mondeo mk2 , pilot |
|
|