Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-03-2013, 11:13   #1
siemion411
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8
Rocznik: 1997
Domyślnie Kodowanie pilota z 3 przyciskami

Witam. Miałem otwieranie centralnego zamka z kluczyka radiowego na którym były 2 przyciski. Jeden (jedna strzałka) odpowiadał za otwieranie, drugi (dwie strzałki) za zamykanie. Mam możliwość podwójnego blokowania drzwi. Z czasem było dla mnie uciążliwe otwieranie klapy z kluczyka w niewygodnym miejscu, bardzo nisko, bo to Mondeo mk2 z 1997 w kombi. Pomyślałem, że zaprogramuje pilota na 3 przyciski, który gdzieś w szufladzie leżał. 2 przyciski odpowiadały za otwieranie i zamykanie, trzeci za otwieranie klapy. W klapie mam siłownik za to odpowiedzialny. Szukałem na forach Mondeo, Forda, zagranicznych itd. informacji jak zakodować pilota. Znalazłem kilka informacji, które w moim przypadku NIE ZADZIAŁAŁY, podam je najpierw. Na końcu podam wariant, który w moim przypadku ZADZIAŁAŁ.

Nie działające warianty:

Pierwszy wariant:
1. Włóż klucz do stacyjki
2. Przekręć do pozycji II (zapłon)
3. Cofnij do pozycji 0
4. Wykonać czynności 2 i 3 jeszcze 3 razy (w sumie 4 razy)
Należy zrobić to szybko ponieważ instrukcja w mk2 mówi o 3 sekundach a mk3 o 6 sekundach
5. W mk2 dioda zacznie świecić światłem ciągłym w mk3 dodatkowo będzie sygnał akustyczny
6. Naciśnij przycisk na pilocie. Podczas naciskania powinna mrugnąć dioda a w mk3 dodatkowo sygnał akustyczny
7. Punkt 6 powtórz ze wszystkimi pilotami do tego auta.
8. Włącz zapłon lub poczekaj 10 sekund
9. Ciesz się działającymi pilotami

Drugi wariant:
Przekręcamy kluczyk do pozycji I i czekamy, aż czerwona dioda przy zegarku zacznie świecić ciągle.
Przekręcamy kluczyk do pozycji 0 i wyjmujemy ze stacyjki.
Celujemy kluczykiem w stronę czujnika podczerwieni w drzwiach i wciskamy na pilocie klawisz z dwiema strzałkami [>>]
Czekamy, aż na pilocie zapali się dioda.
W dalszym ciągu trzymając klawisz [>>], naciskamy klawisz z pojedynczą strzałką [>] 5 razy.
Wsadzamy kluczyk do stacyjki i przekręcamy do pozycji I i wyjmujemy ze stacyjki.

DZIAŁAJĄCY WARIANT:
1. Zamknij wszystkie dzwi ,aby mieć pewność ,że podczas programowania nie włączą się sprzeczne sygnały
2. przełacz wyłącznik zapłonu z położenia I w położenie II cztery razy w ciągu sześciu sekund
3. przełącz wyłącznik zapłonu w położenie 0
4. rozlegnie się sygnał akustyczny i zapali się dioda LED na tablicy rozdzielczej sygnalizując uruchmienie trybu zapamiętywania i możliwość zaprogramowania nadajników
5.w ciągu 10 sekund od poprzedniego kroku naciśnij którykolwiek przycisk na programowalnym nadajniku aż usłyszysz sygnał dźwiękowy i zacznie migać dioda LED ,oznacza to ,że nowy kod nadajnika został pomyślnie odebrany
6. po każdym zaprogramowaniu urządzenie pozostaje w trybie programowania przez kolejnych 10 sekund do czterech razy
7. aby zarogramować dodatkowe nadajniki pwtórz krok 5
8.system wyjdzie z trybu zapamiętywania po przełączeniu wyłącznika zapłonu w położenie III ,nie zostanie zaprogramowany żaden nadajnik w ciągu 10 sekund lub po zaprogramowaniu czterech nadajników
9.nieprawidłowa procedura nie ma wpływu na zachowane kody / po pomyślnym programowaniu akceptowane będą tylko ostatnio zaprogramowane nadajniki

siemion411 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
centralny zamek , mondeo mk2 , pilot

Zasady postowania