![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Drodzy użytkownicy forum, mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku.
Jestem właścicielem 2019 Ford Fusion Energi Plug-in, który kupiłem w 2023 roku od osoby prywatnej w Carrara Lublin (Ford Lublin) za pośrednictwem jednego z przedstawicieli. Mój pojazd podlega oficjalnej akcji serwisowej Forda (23S33, NHTSA Campaign Number: 23V440) ze względu na znaną wadę akumulatora wysokiego napięcia. Niestety, podczas zakupu w 2023 roku ani przedstawiciel, ani poprzedni właściciel nie poinformowali mnie o tej oficjalnej akcji serwisowej. Wczoraj Ford USA ogłosił, że trwałe rozwiązanie problemu jest już dostępne, a pojazdy objęte akcją w Stanach Zjednoczonych otrzymują już nowe akumulatory. Kiedy skontaktowałem się z Ford Polska, aby zapytać, czy mogą mi pomóc, otrzymałem następującą odpowiedź: *"Niestety nie dysponujemy żadną dokumentacją dla tego typu pojazdów, nie mamy dostępu do baz danych z tego regionu ani możliwości zamawiania części dla takich pojazdów. Niemniej jednak warto w tym przypadku skontaktować się z naszymi serwisami celem ustalenia, czy podejmą się wykonania owej akcji serwisowej. Nie możemy niestety narzucić naszym polskim przedstawicielom obowiązku serwisowania pojazdów, które nie zostały wyprodukowane do celu sprzedaży na rynku europejskim. Najbliższe Serwisy Forda, które mają dostęp do części i narzędzi oraz są odpowiednio przygotowane do obsługi pojazdów pochodzących z USA, znajdują się w Niemczech. Przekazujemy Panu dane do kontaktu z Biurem Obsługi Klienta w Niemczech. Aby uzyskać odpowiedzi na inne pytania związane z obsługą pojazdów wyprodukowanych i sprzedanych w Ameryce Północnej, rekomendujemy zwrócenie się bezpośrednio do Biura Obsługi Klienta Ford w USA: nacrc@ford.com."* Skontaktowałem się z Ford Lublin i czekam na ich odpowiedź. Czuję się, jakbym znalazł się w martwym punkcie i nie miał możliwości wymiany akumulatora. Czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji? Każda sugestia będzie mile widziana. Ostatnio edytowane przez SRS ; 19-03-2025 o 20:47 |
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-06-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Miałem, podobną sytuację (kilka lat temu) z laptopem przywiezionym z USA. Polski przedstawiciel marki poinformował mnie, że nie tylko nie uznają gwarancji amerykańskiej, ale nawet nie naprawią mi odpłatnie (gdyby się zepsuł) Inna marka odmówiła naprawy, bo sprzęt nie pochodził z ich dystrybucji tylko był zakupiony za granicą i przywieziony do Polski Miałbym jeszcze kilka takich przykładów pozdrawiam pankrakus
|
|
|
|
#3 | ||
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
Bywają przypadki że centrala Forda zarządzi wykonanie jakiejś akcji serwisowej w EU i pokaże się odpowiedni komunikat w PTS Europa to dopiero zostanie wykonana dana akcja serwisowa. Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Poda kolega VIN, to zobaczy standardową informację na serwerach FORDa, iż po wywozie z USA auto nie ma prawa do bezpłatnego wykonania żadnych akcji serwisowych za wyjątkiem tych dotyczących bezpośrednio bezpieczeństwa kierowcy i pasażerów. Czy ta konkretna akcja serwisowa spełnia warunki - nie sprawdzałem.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 20-03-2025 o 22:00 |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wygląda na to, że jestem w bardzo trudnej sytuacji. Moje zapytania do Forda Niemcy, Forda Polska i Forda Lublin są nadal w toku. Prawdopodobnie nie będzie pozytywnego rozwiązania i trudno sobie wyobrazić, jak zarządzać samochodem w przyszłości.
Miałem nadzieję, że znajdę kogoś, kto ma dokładnie ten sam problem, ale jak na razie bez powodzenia. Cytat:
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
Kiedyś dostałem od Ford Polska wykaz w Niemczech gdzie można wykonać usługi serwisowe na fordach sprowadzonych, co z tego jest aktualne nie wiem, trzeba dzwonić. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Napisałem wyżej - jak będzie VIN tego auta, to można coś dalej sprawdzać. VIN nie jest "daną osobową" więc zawsze mnie denerwuje takie pisanie w kółko "podaj VIN człowieku!"...
|
|
|