![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-02-2009
|
Czy jest na forum osoba, która udzieli mi odpowiedź na pytanie, jak połączyć instalację samochodu z instalacją haka? Najbardziej mi chodzi o to w które przewody mam się wpiąć i gdzie one biegną?
I pod co mam podpiąć biały kabelek masowy( ten z blaszką)?? Czy najlepiej podłączyć się gdzieś pod lampę czy na rozgałęzieniu instalacji jaka biegnie do prawej i lewej lampy...?? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-10-2008
Model: MONDEO
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
|
witam, wydaje mi się że ta blaszka do masy jest do przykręcania do kasty auta a resztę kabli znajdziesz pod plastikiem między prawą a lewą lampą. resztą musisz badać intuicyjnie probówką. dasz rade
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dzięki koledzy za wszystko.
Zrobiłem kolejne zdjęcie, na którym jest pokazane rozgałęzienie instalacji jaka biegnie do prawej i lewej lampy. Pytanie teraz moje jest takie: czy instalację do haka mam podłączyć w miejscu gdzie instalacja się rozgałęzia?? Kolega Wytryh napisał: resztę kabli znajdziesz pod plastikiem między prawą a lewą lampą. Szukałem ale instalacja w moim aucie rozgałęzia się tuż za fotelem kierowcy pod plastikiem zakrywającym prawy tylny próg. I jeszcze jedno pytanie: Co to za biała złączka, która jest także na tym zdjęciu? Rozłączyłem ją i sprawdzałem wszystkie światła po kolei ale wszystkie świeciły, wycieraczka tez działała. Nie patrzyłem tylko czy spryskiwacz działa, może to od niego jest ta złączka?? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 15-01-2005
Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
|
Nie no tak to Rzymu nie zbudowano.
Najlepszym miejscem do podłączenia instalacji jest wtyczka lewej tylnej lampy. Od razu widzisz który przewód jest od czego (po ścieżkach np - kolorami nie dysponuję). Oryginalne haki są też podłączane w tym gnieździe. Ja taki kupiłem. Piękna sprawa. Wyjąłem wtyk z lampy, wpiąłem do specjalnej przejściówki z instalacji haka, a tą przejściówkę z powrotem w lampę, przykręciłem dodatkowy przekaźnik do masy i po sprawie. Mało tego, w pobliżu jest otwór technologiczny w podłodze, którym możesz wyprowadzić przewody na zewnątrz. Czas pracy przy instalacji ok 2 minut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Do czego zmierzam? Do udowodnienia, że wszystkie potrzebne przewody są w lewej tylnej lampie. Niestety w tej chwili nie mogę iść do auta aby zrobić fotkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Jak dobrze pójdzie to dopiero w przyszły weekend bo być może będę przekładał hak do innego samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
|
|
|
#6 |
|
|
Dzięki Karex!
Gdzie mogę kupić tak a przejściówkę? Byłaby to duża wygoda bo wtedy podchodzę i tylko wpinam. Ewentualnie kupić kostkę ISO z pinami i samemu zrobić coś takiego? Tylko jak to możliwe, że po podłączeniu pod lewą lampę działał Ci prawy kierunkowskaz i prawe światło pozycyjne? Czy te dwa wyżej wymienione światła trzeba brać z prawej lampy? Bo inaczej to tego nie widzę... I od czego jest ta biała złączka? Czy to nie ma czegoś wspólnego z czujnikami klocków hamulcowych? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
Jak ta biala kostka jest pod tylnym siedzeniem to na 99% od czujnika ABS przy kole.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Tak kostka jest pod tylnym siedzeniem, zarówno z prawej jak i lewej strony..
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Sprawę rozwiązałem w ten sposób, że podpiąłem pod lewą lampę następujące swiatła:
- św. pozycyjne lewe - św. stop - kierunkowskaz lewy - św. przeciwmgielne - kabel minusowy( masa) Pod prawa lampę podłączyłem: - św. pozycyjne prawe - kierunkowskaz prawy Bez kombinacji i wszystko działa. Teraz tylko do stacji kontroli pojazdów i po wpis do wydziału komunikacji i można ciągać przyczepę!! |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 15-01-2005
Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
|
No cóż musze Cie przeprosic, gdyz napisalem bzdure. Oryginal jest podlaczony pod obie lampy. Wczoraj to obejrzalem.
No i moim zdaniem to jest najlepszy i najszybszy sposób na polaczenie. Jeszcze raz przepraszam. Łączylem to prawie 4 lata temu i zapomnialem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|