![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-06-2018
Model: mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
|
Witam
Przy obecnych mrozach pojawił mi się problem przy porannym rozruchu. Mianowicie po zagrzaniu świec rozrusznik kręci, a silnik próbuje normalnie wystartować jednak nic z tego. Nie muszę kręcić długo aby był odzew od silnika, jednak nie chce zaskoczyć - mam wrażenie jakby paliwo nie dochodziło. Dopiero po kilkukrotnych (3-4) próbach praktycznie bez przerwy odpala normalnie i dalej już żadne problemy nie występują. W pracy po 8-9 godzinach postoju na mrozie również odpala bez problemu. Dodatkowo przy porannym rozruchu spalanie średnie wzrasta mi do maksymalnej wartości - dzisiaj było 99,9 l - wczoraj wyzerowałem to spalanie po zalaniu ropy dynamic z lotosu, aby wykluczyć jakość paliwa. Filtry wszystkie wymienione, olej również. Na nowym paliwie przejechałam w zasadzie 2-3 kilometry, ale było jeszcze trochę starego. Możliwe, że to wina ropy ? Czy raczej problem leży gdzieś głebiej?. Przy normalnych temperaturach nie było żadnych problemów. Mondeo 2.0 140 km tdci 160 tkm |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Świece żarowe do sprawdzenia ile pobierają prądu a potem można myśleć dalej. Paliwo cofało by się też przy dodatnich temp. Do sprawdzenia ewent. akumulator, powinien mieć koło 12,5 V
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Bardzo prawdopodobne, ze paliwo sie cofa. Po 8 godzinach silnik ma juz temperature taka jak jak cala reszta otoczenia
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Wiem, że tematów jest dużo ale nikt nie wspomniał o wzroście spalania średniego (wskazań komputera). Stąd taka trochę zagwozdka. Dzisiaj z pracy znowu ruszyłem normalnie no ale temp. na zewnątrz była już wyższa niż rano. Przez weekend zaobserwuję jeszcze czy zmiana paliwa coś dała, jeśli nie to zaczniemy sprawdzać przewody od świec jak i je same.
Jeszcze zapytam o objawy uszkodzonych świec, oprócz trudnego startu czy powinny występować jakieś falowania obrotów, kopcenie? Aktualnie jak już silnik wystartuje to nie ma żadnego objawu z powyższych, praca równa, bez chmury za autem. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Przy uszkodzonych świecach żarowych ciężko odpala, dymi na czarno i chodzi nierówno. Dopiero po kilkunastu sekundach to udtaje
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzisiaj odpalił normalnie ale były raptem -5. A jeszcze pytanie jak u Was wyglądają kontrolki zegarów w sytuacji podwójnego przekręcenia. Tzn. u mnie sytuacja wygląda następująco. kluczyk na zapłon, palą się kontrolki i poszczególne gasną po chwili. Jeszcze bez odpalania silnika przekręcę na 0 i znowu na zapłon to CheckEngine nie gaśnie - dopiero po odpaleniu silnika czy u Was tak samo to wygląda ?
|
|
|
|