Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-04-2013, 23:01   #1
Zizzy
ford::average

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2OO7
Domyślnie Zebezpieczenie zagięcia błotnika czyli walka z wybrykiem designerskim

Witam,

Planuję porządnie podejść do tematu zabezpieczenia antykorozyjnego i przymocowaniu plastiku ochronnego na zagięciu blachy błotnika przednich kółGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mam chlapaczy i ich nie chcę, stąd też muszę zapłacić {dodatkową} cenę za wybryk inżynierów/projektantów Forda. 2 lata temu odkleił się plastik chroniący tę część blachy za przednim kołem. Po odkręceniu załamałem się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.... rudzia, aż miło. Bez zbędnego zastanawiania i mając trochę wolnego czasu postanowiłem zadebiutować w lakiernictwie domowym: papier ścierny-papier wodny-"dezynfekcja"-podkład Pesto-grunt Pesto-klej Terostat 9220-sklejone do kupy i ... 2 lata złudnego spokoju... po zimie odkleiła się jedna osłonka nachodząca na rant blachy i moim oczom ukazała się mała, choć zaawansowana, pomarańczowa aura. Nawet nie chcę myśleć co się dzieje tam dalej.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Proszę o Wasze rady, informacje, propozycje, itp. w tej kwestii. Kto się z tym zmierzył i jakie ma efektyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki klej polecacie do połączenia osłony plastikowej rantu z blachą - czy Terostat jest godny polecenia i nie będzie wchodził w rekację z powłoką lakierniczą. Myślę też o skorzystania z lakiernika...ale wiem, że będą mocno kręcić nosem...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Zizzy ; 18-04-2013 o 10:31
Zizzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2013, 11:13   #2
Zizzy

Domyślnie Odp: Zebezpieczenie zagięcia błotnika czyli walka z wybrykiem designerskim Focusa II!

No Fokusiarze, nikt z Was tego nie robił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niestety, wątpię...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-04-2013, 19:13   #3
Anperis

Imię: Mariusz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 PB
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Zebezpieczenie zagięcia błotnika czyli walka z wybrykiem designerskim Focusa II!

Tez mnie ten temat interesuje, nie mam tej ochrony i co rusz cos wylazi w tym miejscu, podejrzewam, ze zaczelo sie od jakis odpryskow. Chcialbym sie tym zajac i kupic owa ochrone, tak wiec, czy ktos sie orientuje jak ta czesc sie nazywa? Gdzie moge ja dostac? Mocowane to jest na kleju ?
Anperis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2013, 00:06   #4
maureliusz
ford::expert

Silnik: 1.6 TDCI (109KM)

Chcecie się całkiem załamać, to ściągnijcie sobie nadkola o zobaczcie błotniki od środka...

To jest największa porażka forda w fokach MKII. To oraz zbyt ciasne spasowanie zderzaka tylniego z błotnikiem tylnim - też tam rdzewieje namiętnie.

Mnie lakiernik za robotę z przednim problemem powidział 300zł - opcja max, gdyby trzeba było jakąś łatkę wstawić. Według mnie to najlepsza opcja. Samemu nie wiem czy zrobisz to oratj.

- musisz rdzę wyczyścić do białego
- wstawić łatkę jak gdzieś przegniło
- wszystko podkładem pomalować
- potem dobrą konserwacją zabezpieczyć

... a i tak wyjdzie znowu...FORD!
Stary 26-04-2013, 13:06   #5
Coneks

Imię: Tomasz
Model: Focus Titanium
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008

Kurcze chyba mam słaba wyobraźnię, o jaki plastik, które miejsce chodzi?
Może ktoś zapoda zdjęcie? Dzięki.
Coneks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2013, 13:47   #6
Anperis

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ten czarny, ktory ciagnie sie wzdluz progu

Ostatnio edytowane przez Anperis ; 26-04-2013 o 17:55
Stary 26-04-2013, 14:35   #7
Grinch
ford::advanced

Model: Focus MK2 / FOCUS MK4 Titanium
Silnik: 1.6 100KM Pb95 / EcoBoost 1.0 125KM
Rocznik: 2005 / 2019

Nie każdy go ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grinch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2013, 17:54   #8
Anperis

No wlasnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a ja bym chcial to zakupic. Pewnie tylko ASO
Stary 26-04-2013, 22:54   #9
Lechugr

Imię: Wojtek
Model: Focus MK3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2017

Panowie bez jaj! Mam wypiaskowany próg ale właśnie powyżej tego plastiku.
(Sam plastik też jest szary od kamyczków). Jeśli nie było prostowania - grzania progu pod plastikiem to nie powinno być rudej. Dopiero jak nabyłem auto zakupiłem chlapacze na przód - co dość skutecznie chroni progi, aczkolwiek jak wspomniałem są lekko szare i pośrutowane, przez wcześniejszy udział we flocie.
To żadna wada - większość aut bez chlapaczy a nawet z nimi dzisiaj piaskuje progi dość skutecznie, jeśli się zapuści pierwsze oznaki, zaczyna być kłopot.
Lechugr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2013, 11:01   #10
Zizzy

Cytat:
Napisał Lechugr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To żadna wada
Oj, tu jednak bym się nie zgodził... Ford (chyba jak jedyny) postawił na rozwiązanie nie wmontowania nadkoli przednich na zagięcia blachy błotników przednich TYLKO głębiej, co eksponuje tę część blachy na działania czynników zewnętrznych (kamienie, woda). Nie każdy chce mieć chlapacze, ja nie chcę, no i z zazdrością patrzę na inne auta (nawet 20 letnie) gdzie nadkole pokrywa całą przestrzeńGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No, a my musimy się teraz bujać z tym "wybrykiem designerskim" inżynierów z Forda, a przy tym dając powody hatersom tej bądź co bądź fajnej marki, na wytykania i cytowania "Ford g.... wort". Dlaczego tak zrobili, to chyba nikt się z nas nie dowie - TOP SECRET Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ciekawe czy już będzie tam robione, to za ile trzeba będzie do tematu wrócić...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oraz zbyt ciasne spasowanie zderzaka tylniego z błotnikiem tylnim
Niestety potwierdzam...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatni często go myję na pobliskiej automyjni, i myślałem, że podawanie wody pod ciśnieniem, lakier podmyło... Lakier lekko podwinięty na blasze przy rancie zderzaka tylnego. Oj, lakiernik zarobi... Ja tam się sam za to nie biorę...

Panowie, co proponujecie do połączenia plastikowego zabezpieczenia - Terostat będzie OK? A tylne ranty potraktować łatą, specjalną naklejką, czy po prostu podkładem? Pytam bo zderzak przecież jak ocierał tak będzie dalej ocierał, i znów do tematu będzie trzeba wracać...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Zizzy ; 27-04-2013 o 11:08
Odpowiedz

Zasady postowania