![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzesiek
Model: Ford Focus Cabrio Mk2
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam wszystkich.
W moim Fordzie sprawdziłem jakiś czas temu ciśnienie różnicowe na filtrze i wyszło ok. 0,8 kPa. Poszperałem, że nie jest źle, ale norma niby coś 0,5. Zakupiłem K2 DPF Cleaner i dawaj czyścić. Odkręciłem dpf od strony kata i wlałem całą puszkę. Potem wypaliłem to wg instrukcji i dawaj pod komp. Tu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., na jałowym 1,2-1,3 kPa. Następnego dnia jadę w trasę i komp pokazuje 13-14 kPa na płaskim przy ok. 140km/h. Myśl, coś nie tak. W miejscu docelowym kupuję dodatek STP do paliwa do wypalania dfp'a wlewam+paliwo i jadę 30-40 kilosków. Zatrzymuję się, a no i większe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Na jałowych 2 kPa. Oczywiście podczas jazdy ciśnienia proporcjonalnie się zwiększyły. Już przy 120 km/h było ok. 14 kPa. Myślałem, żeby zrobić regenerację statyczną, ale na razie nie chcę nic więcej ruszać, żeby bardziej nie schrzanić. Czy robię coś źle? Czy może muszę wyzerować wartości dla filtra w Forscanie, ale filtr przecież pozostaje stary. Jak rozkręciłem dpf, to z wierzchu wydawał się czysty. W środku może być co innego. Proszę o poradę. Może już to gdzieś było. ale przejrzałem wiele postów z tematem dpf i nigdzie czegoś podobnego. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Pierwsze co robisz źle to ufasz chemii od k2. Drugie co. Powinien być środek do wypłukania środka czynnego. Trzecie. Jeśli to ta pianka, to nie działa.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
[QUOTE=menen2;3528656]Pierwsze co robisz źle to ufasz chemii od k2. Drugie co. Powinien być środek do wypłukania środka czynnego. Trzecie. Jeśli to ta pianka, to nie działa.
Ten z pianką ma w większości pozytywne opinie, ale chodzi mi bardziej o to, dlaczego po płukaniu skoczyło do 1,2 kPa, a potem po dolaniu do paliwa środka firmy STP znów skoczyło i już się utrzymuje na poziomie prawie 2kPa. Dziwne, że po zastosowaniu czegoś, co ma pomóc, jest efekt odwrotny i to skokowy. Czy dpf może jest już na wymarciu? I teraz nie wiem, czy mam zrobić statyczne wypalanie czy nie, no i czy tą adaptację po wypalaniu mam zrobić? To mój pierwszy diesel z dpf'em i takie problemy, a wycinać nie chcę. Mam jakieś takie opory, bo nie chcę, by mnie palcami wytykali, że kopciuchem jeżdżę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dpf się nie wycina, problemy z nim z reguły (choć oczywiście nie zawsze) oznaczają problemy z czymś innym. Od nieszczelności po usterki. Oprócz tego dpf może być zwyczajnie zapełniony. Należy pamiętać że w środku filtra jest wyższa temperatura niż na jego obrzeżach. Po pewnym czasie na obrzeżach zaczyna zalegać niewypalona sadza i filtr się szybciej zapełnia. Do tego dochodzi popiół, przede wszystkim od oleju i odmy, który plują nim do dolotu. Filtr można wyczyścić samemu, ale ta pianka na 100% nie działa. Opinie na allegro to jedno, ale zwyczajnie coś co kosztuje 20zl i ma działać tak jak profesjonalne czyszczenie… no to nie ma prawa działać. Czysto teoretycznie powinieneś podkręcać wszystkie czujniki dpf i obejrzeć wkład kamera. Jeśli jest czysty, niepozaklejany możesz śmiało zresetować wartości dpf. Niestety, środek k2 jeśli się nie mylę ma 0,3 lub 0,5l i zwyczajnie nie ma prawa przy tej ilości dobrze działać. Sam użyłem niedawno środków do czyszczenia filtrów, 2 razy i te 2 razy świadomie źle ich urzylem. Przede wszystkim, muszą one być aplikowane pod ciśnieniem, a to wyklucza jakiekolwiek pianki już na starcie. Po 2, powinno użyć się po środku aktywnym czegoś do wypłukania tego filtra. Również musi być to „wstrzyknięte” pod ciśnieniem. Najwięcej syfu wylatuje właśnie przy strzałach pod ciśnieniem, jak popatrzysz na yt jak się wykonuje profesjonalne czyszczenie filtra to zobaczysz na większości maszyn, że właśnie one „strzelają” wodą pod ciśnieniem.
Sam użyłem 2 środków od Liqui Moly, jednak bez możliwości demontażu jak w moim wypadku to działa w najlepszym razie tylko średnio. Na allegro jest środek za 80zl, z ogromną ilości w zasadzie tylko pozytywnych opinii. Wymaga on demontażu filtra, moczenia go w tym środku przez minimum 12h i płukaniem go „bardzo dużą ilością wody”. Z tych opinii można się dowiedzieć, że sporo z nich robiło adaptery do filtrów od przodu z zaworami i strzelało woda pod ciśnieniem. W ten sposób byli w stanie znacznie zwiększyć interwały między kolejnymi, a przy okazji zrobili półprofesjonalne mycie filtra. Wszystkie środki, których używasz przy zamontowanym filtrze w zdecydowanej większości działają tylko na sadzę, nie na popiół. Stawiam, że u Ciebie jest zawalony popiołem i filtr potezebuje demontażu. Co do dlaczego ci wzrosło ciśnienie-najprawdopodobniej jest to wina źle zastosowanej chemii przez ciebie. Środek czynny powinno się wypłukać przeznaczonym do tego środkiem po czym zrobić wypalanie statyczne. Ostatnią czynność można pominąć pod warunkiem zrobienia odpowiednio szybko (nie szybkiej) jazdy kontrolnej, jednak efekty tego znacznie będą gorsze niż przy wypalaniu statycznym. Czy przed zastosowaniem tego środka przeczytałeś instrukcje i zastosowałeś się do niej w 100%? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez menen2 ; 22-07-2025 o 21:58 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Może mu ta pianka rozpuściła i zakleiła cały ten syf w filtrze, przez co zatkało się jeszcze więcej kanalików i ciśnienie wzrosło
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
2.0 TDCI był montowany w tym aucie zarówno bez DPFa jak i z nim. To jest mokry DPF, o średnio udanej konstrukcji, skazany na śmierć już w fabryce. Dodatkowo silnik w wersji bez DPFa i z nim spełnia tą samą normę emisji - Euro 4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiem, że wątek nie o tym, ale ja bym mocno rozważył jego przyszłość w tym samochodzie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Cytat:
Trzeba by zastosować porządną chemię (jak to zrobił kolega menen w mondku), zapuścić wypalanie statyczne i może coś z tego będzie.
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzięki wszystkim za uwagi, ale raczej źle coś zrobić z tą pianką to raczej nie mogłem zrobić. Wtrysnąłem ją bezpośrednio do filtra. Filtr od strony silnika wygląda na czysty, choć wiem, że to nie o te kanaliki chodzi, tylko te w środku. Postąpiłem według instrukcji. Potem przecież wraz z paliwem wlałem środek f-my STP i też postąpiłem wg instrukcji i tak jak pisałem, ciśnienie wzrosło do ok. 2 kPa. I teraz najlepsze. Zdecydowałem się zrobić regenerację statyczną. 10 minut samochód wył na obrotach. Efekt? Przed regeneracją ciś. różnicowe 12kPa, po regeneracji 18. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po ponownym uruchomieniu na obrotach jałowych już ponad 3 kPa. Teraz nie wiem, czy mam zrobić jakąś tam adaptację dpf'a czy nie? Jak wyzeruję, a okaże się, że filtr zapchany, to będzie kicha.
Proszę poradźcie, bo sam już nie wiem, co robić. Czy dać do mycia profesjonalnego czy "wycinać" czy może kupić nowy filtr. To mycie ponoć nie zawsze skuteczne, a rozwiercenie dpf'a i wyrzucenie go z systemu, to tak jak mówiłem, nie bardzo to teges. No i czy to zerowanie filtra coś da? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
To ja powiem tak, bo jak już zostało wspomniane w tym temacie sam zaaplikowałem „domową płukankę” a wcześniej dość dużo szukałem informacji na temat czyszczenia i działania filtrów. W zasadzie, czyszczenie właściwie przeprowadzone zawsze będzie działać. Nie ma opcji żeby nie zadziałało. Inna sprawa na jak długo zadziała. Najlepiej jak to robimy na zasadzie strzału ciśnienia z płynem.
Co do chemii z K2. Jest to najtańsza możliwa chemia, jej skład w większości przypadków nie napawa optymizmem i nie ma znaczenia czy mówimy tu o wyspecjalizowanej chemii czy kosmetykach samochodowych. Problem z tym konkretnym środkiem jest 1. Jest on jedno składnikowy. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji on tylko rozpuszcza osady i teoretycznie ułatwia wypalanie sadzy, ale już nie wypchnie popiolu poza filtr. Środek ten wyparowuje pod wpływem temperatury i tyle go było widać. Druga sprawa-jego ilość jest dość mała. Mając dobry dostęp do filtra możesz kupić inny środek, zdemontować filtr, zalać go i zostawić na 12 godzin lub więcej (jest taki polskiego producenta, 5l i później filtr trzeba wypłukać dużą ilością wody, problem w tym że trzeba filtr wyciągnąć). Większość środków dedykowanych do czyszczenia domowego jest 2 składnikowa. Jeden ma za zadanie rozpuścić osady i ułatwić wypalenie sadzy, drugi wypłukuje popiół, ewentualnie jeszcze powoduje że ten 1 środek nie wyparowuje tak łatwo. Więc po raz kolejny, moim zdaniem winna jest tutaj chemia, która rozpuszczając osady zatkała kanały wewnątrz dpf. Nie przeczę, że ten środek który zastosowałeś może działać. Natomiast w opiniach jest jasno i wyraźnie, że wielu osobom zatkało filtr jeszcze bardziej, choć jak na taką ilość pozytywnych opinii jest to ułamek, ale jednak. Ja jak zastosowałem chemię to podczas statycznego wypalania nie mogłem przebywać za samochodem bo tak gryzło w gardło, a przy standardowej procedurze statycznego wypalania nie miałem tego problemu. Inna sprawa, wedlug producenta w przypadku kontaktu ze skórą tego środka, którego użyłem… no najlepiej dluuuuugo myć skórę później a do tego czasu nic nie jeść i nie pić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez menen2 ; 06-08-2025 o 16:01 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
To chyba wymontuję ten filtr i dam do profesjonalnego czyszczenia, tylko może być problem z rurkami do ciśnieniomierza, bo u mnie nakrętki są przy samym filtrze i chyba tak zapieczone, że przy odkręcaniu kręcą się te rurki. Niechciał bym ich urwać lub żeby nawet pękły. Zapewne w środku jest tam jakaś uszczelka, może miedziana i dlatego taki efekt. Spróbuję podgrzać. Dam znać, jaki będzie efekt po czyszczeniu profesjonalnym.
Na razie wszystkim dziękuję za porady. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Adrian
Model: Focus
Silnik: 2.0 Tdci