![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: MICHAŁ
Model: MONDEO
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Witam serdecznie
Jestem posiadaczem Mondeo od 4 miesięcy.Początkowo (jak to zwykle bywa) wszystko było ładnie, pięknie ale ostatnio zaczęły się problemy. Pierwszy padł EGR, kupiłem używany zamontowałem (przeczyściłem przy okazji kolektor ssący i przepływomierz koło filtra powietrza)działał jako/tako więc po lekturze zdecydowałem się go zaślepić. Wszystko wróciło do normy. Pewnego ranka po zatrzymaniu się na światłach poczułem dziwne wibracje, krótkotrwałe pojawiały się i znikały bujając całym samochodem. Po kilku doświadczeniach stwierdziłem że występują one na stałe, regularnie na postoju (ze sprzęgłem czy bez) w zakresie obrotów 1000-1200 -buja lekko samochodem. Dodatkowo w czasie jazdy (na dowolnym biegu) wibracje narastają i maleją w zakresie 2000-2300, wrażenie jakbym jechał po nierównej drodze, powyżej tych obrotów jest OK. Kilku mechaników nasłuchiwało silnika i twierdzili że nie słychać dwumasy i wysłali mnie na komputer (obstawiają wtryski)- jadę w poniedziałek/wtorek. Dodam że samochód przy dynamicznej jeździe pali poniżej 5,5 L , obroty nie falują a przyspieszenie jest BDB. Kiedyś był poruszany podobny przypadek ale niestety użytkownik nie napisał co było przyczyną w jego wypadkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może ktoś z was spotkał się z podobnym przypadkiem? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: Mondeo
Rocznik: 2003
|
A przy odopalaniu lub gaszeniu czujesz lekkie szarpnięcie??
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: MICHAŁ
Model: MONDEO
Rocznik: 2006
|
Właśnie nie, nic nie hałasuje, nie ma pulsowania pedału sprzęgła.
Wczoraj byłem podpięty pod komputer. Ciśnienie sprężania jest ok, ale pierwszy wtryskiwacz lekko odstaje pod względem synchronizacji (czy jakoś tak) a drugi pod względem dawki i chyba na tym się skupię. W przyszły tygodniu zamierzam zadziałać z wtryskami. Pozdr |
|
|
|