![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-09-2006
|
Witam.
Mam zalany olej Mobil 1 0w40 właśnie zbliża się wymiana i zastanawiam się co zalać. W książce ford podaje inne oleje. Auto nie ma jeszcze 80 tyś - auto cały czas w rodzinie mało użytkowane teraz robię nim już wiecej bo ok 12000 rocznie wczesniej robił dużo mniej. Zastanawiałem się nad pełnym syntetykiem Forda co Wy na to. Dodam iż teraz na tym oleju przejechałem już ok. 12500km i wział ok 200ml. oleju - zobaczymy teraz bo załozyłem gas. Oczekuję na porady |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
|
ja zmieniłem mobila oW/40 na fordowski olej 5W/40 (też pełny syntetyk) i bardzo jestem zadowolony. dużo ciszej słychać na zimno zawory niż na mobilu. mam na liczniku już 180 000km i ciągle leję syntetyk, no ale mi nie bierze ani grama.
ja bym jeszcze na twoim miejscu zalał pełnym syntetykiem fordowskim (jak napisałem, dobry olej a cena super) i zobacz czy na gazie zwiększyło ci się zużycie oleju. jak tak to przy następnej wymianie zalej półsyntetyk.
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Tylko nie pomyl fordowskiego 5W30 z 5W40. To sa dwa różne oleje. |
|
|
|
|