Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-04-2013, 18:56   #1
dawid1985
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Mondeo MK4 GHIA
Silnik: 1.8 TDCI 125 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Silnki "czka" w trasie i wyrywa przewód z płynem chłodzącym

Witam, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w moim mondku.
Usterka objawia się dziwnym czknięciem czy może raczej zdławieniem silnika. Trwa to może z pół sekundy (jakby na chwilę silnik tracił zapłon i miga czerwona kontrolka na prędkościomierzu, chyba ciśnienie oleju ale nie jestem pewien gdyż dzieje się to sporadycznie i zanim się przyjrzę to już znika).
Problem tkwi w tym, że po takim nagłym przygaśnięciu już dwukrotnie wywaliło mi wąż z płynem chłodniczym (przy EGR) i wylał się cały płyn chłodniczy. Raz wypiął się z zapięcia kilka dni po tym jak wymieniono mi koło zamachowe, sprzęgło i rozrusznik, więc myślałem, że jakiś baran go odpiął i źle założył.
Później zmieniłem filtr paliwa przez spadek mocy i szarpanie powyżej 3000 obrotów (chamy w niby renomowanym serwisie mi nie zmienili, co mogłem bez problemu zobaczyć po tym, że był baardzo czarny i FORDOWSKI), myślałem, że to przez to samochód mi od czasu do czasu czknął...
Lecz własnie wywaliło mi go po raz drugi i tym razem wyłamało ten wąż przed samym zapięciem, wyratowałem się na razie metalowym zaciskiem na wężu.
Bardzo proszę o pomoc jeżeli ktoś się orientuje co to może być.
Ostatnio na IDSie nic nie było, może jutro sprawdzę ponownie jak mi się uda.
Na teście zegarów zobaczyłem tylko błąd DTC C20000-nic w google nie znalazłem niestety na ten temat - kilka osób pytało lecz odpowiedzi brak.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

dawid1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2013, 19:19   #2
salom

Domyślnie Odp: Silnki "czka" w trasie i wyrywa przewód z płynem chłodzącym

Objawy pasują do dwóch usterek, Pęknieta głowica ,lub uszkodzona uszczelka pod głowicą. Wtedy kompresja silnika przedostaje się do układu chłodzenia, stwarza ciśnienie, rozsadza węże gumowe, itd.. Weż, jak silnik ostygnie, odkręć korek, i zapal silnik, daj obroty i obserwuj co sie bedzie działo, jak nic to lekko zakręć korek, i wtedy znów obroty, i dokręcaj korek skokowo coraz mocniej i obserwuj, powinno ciśnienie wywalać płyn spod korka.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2013, 13:02   #3
dawid1985

Zrobiłem test z korkiem i sprawdziłem błędy w IDSie.
Nie zobaczyłem, żeby poziom płynu się podnosił, a IDS po skasowaniu kilku starych błędów nie znalazł nic nowego. Oprócz tego DTC C20000, który wyskakuje tylko na teście zegarów i nigdzie nie mogę znaleźć opisu tego błędu.
Stary 19-04-2013, 16:38   #4
dawid1985

UP...
Byłem dzisiaj u znajomego mechanika zrobić test spalin w płynie chłodniczym, ale nic nie wykazało... chyba nie obejdzie się bez diagnostyki w serwisie forda, jeżeli dowiem się co to było to na pewno opiszę...wzbogacę forum o moje dziwne doświadczenie.
Stary 20-04-2013, 09:59   #5
AdamJ.
ford::advanced

Imię: Adam
Model: BMW E38 - siódema ;)
Silnik: 3,5 V8
Rocznik: 1998

Kolego...a nie wlales przypadkiem płynu do spryskiwaczy do układu chłodzenia? Widziałem ostatnio Galaxy z podobnymi dolegliwościami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-04-2013, 20:32   #6
dawid1985

Nie, nic takiego nie zrobiłem, płyn jest na pewno w porządku, najgorsze jest to szarpanie, odcinanie, sam nie wiem jak to nazwać (ale zobaczyłem, że wygląda to tak jakby aż na chwilę odcinało mu zapłon bo zaświeca się kontrolka oleju i baterii na ten ułamek sekundy) .
Jak jest zimny to jest OK, dopiero po jakichś 20 km zaczyna.
Dzisiaj trochę nim pojeździłem, zaczął szarpać, to podjechałem do znajomego i znowu sprawdziliśmy błędy w IDSie...nic nowego oprócz starego błędu czujnika położenia wału. Po jakiejś godzince podpięliśmy lapka i w drogę, znowu jakieś 20km, i znowu zaczął, ale dalej żadnych błędów. Tak jak pisałem chyba w przyszłym tygodniu muszę się do serwisu forda na diagnostykę wybrać, ale aż się boję ile mogą za to zawołać (mieszkam w Anglii i tutaj ceny takich imprez potrafią zaboleć), ale chyba nie mam wyjścia bo tak to samochodem strach jeździć - albo znowu płyn chłodniczy wywali albo coś innego może klęknąć od przeciążeń.
Stary 30-05-2013, 20:34   #7
dawid1985

Problem rozwiązany, temat uznaję za zamknięty.
Był to .............. czujnik położenia wału. Wreszcie wywaliło błąd jak konkretnie poszarpało.
Może komuś się przyda.
Odpowiedz

Zasady postowania