![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam.
Mam niewielki problem z MKIII 2.0 TDDI 2003r. Problem polega na tym że autko dość głośno pracuje, czuć szarpanie szczególnie po załączeniu klimy. Na początek wymieniłem małe kolo dwu-masowe oraz zespół napinacza paska wieloklinowego. Na chwilkę (1 miesiąc) to pomogło, zastąpiłem więc koło pasowe alternatora sprzęgłem jednokierunkowym - problem się znacznie usuną. Autko sporo ucichło nie szarpie po załączeniu klimy nawet na biegu jałowym. W między czasie auto podpiąłem pod komputer, błędów nie wykrył lecz ... Przeglądając parametry układu wtryskowego Mechanik zauważył, że na wtryskiwaczu A korekta dawki wtrysku wynosi cały czas 0. Na pozostałych wtryskach waha się w zależności od obrotów od 140-450mikrogramów (czy miligramów nie pamiętam ogólnie podobnie na wszystkich trzech) Auto nie sprawia odczuwalnych problemów. Pytanie dlaczego na jednym wtrysku nie koryguje dawki i co może być przyczyną takiej usterki? Czy może to powodować jakąś awarie w późniejszym czasie, czy nie warto się może tym przejmować? |
|
|
|