Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-04-2016, 13:10   #1
debiecm
ford::average

Imię: Maciej
Model: S-Max Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM DPF M6 (DW10)
Rocznik: 2010
Domyślnie Chiptuning, Convers+, szyby i wnetrzne

Witajcie serdecznie,
na wstępie zaznaczę że jestem laikiem w sprawach motoryzacyjnych i nigdy wcześniej nie jeździłem Fordem. Natomiast od kilku dni stałem się posiadaczem Ford’a S-Max z 2010 2.0 TDCi DPF (163 KM)  Jak to u laika, trzeba pytać tam gdzie ludzie mają wiedzę 

Zatem do rzeczy (jestem z Łodzi):

1. SZYBY:
1.1. Czym mogę usunąć napis z nazwą dealera z tylnej szyby aby niczego nie uszkodzić?

2. WNĘTRZE:
2.1. Wyświetlacz Convers+:
2.1.1. Jak sprawdzić czy mam najnowsze oprogramowanie?
2.1.2. Gdzie w okolicach Łodzi mogę wykonać aktualizację softu do najnowszej?
2.1.3. Pokazuje on bardzo skromne dane (tylko dwie pozycje: Komputer pokładowy i Ustawienia), co zajmuje 60% wyświetlacza i mnie trochę złości. Zastanawiam się czy jest możliwość wgrania nowego softu (lub jakiegoś alternatywnego) który pokaże więcej parametrów i zlikwiduje ciągle widoczne napisy?
2.1.4. Jeżeli w/w punkt nie jest możliwy to czy jest możliwość ewentualnie przełączenia go aby wyświetlał np. jakiejś grafiki a dopiero po naciśnięciu przycisku pojawią się te dwie pozycje?

2.2. Mam radio Pioneer F9220BT w jez. polskim:
2.2.1. Czy mając software w takiej wersji wymaga on aktualizacji?
2.2.2. Jeżeli wymaga to gdzie mogę pobrać aktualizację?
2.2.3. Czy istnieje możliwość zainstalowania na nim AutoMapy?
2.2.4. Jeżeli tak, kto w okolicach Łodzi byłby w stanie mi to zrobić?
2.2.5. Czy istnieje możliwość podłączenia dodatkowo 2 wyświetlaczy tak aby dzieciaki z tyłu mogły oglądać np. bajkę wyświetlaną na radyjku? Jeśli tak to co mam dokupić?

2.3. Fotele 7go rzędu:
2.3.1. Auto jest przystosowane do 7 foteli, gdzie mógłbym dokupić 2 fotele 7go rzędu?

2.4. Co to jest:
2.4.1. Mam coś na podszybiu i nie wiem co to jest? Macie jakiś pomysł?

3. PRZYŚPIESZENIE:
Nie mam większych zastrzeżeń do pracy i kultury jazdy autkiem, jednak przyrost mocy zaczyna się dopiero od ~2,5 tys. do ~3,5 tys. obrotów. Czytałem że jest możliwość zrobienia Chip Tunningu, co przełoży się na zwiększenie momentu obrotowego oraz rozłożenia go w zakresie obrotów.

3.1. Czy i gdzie polecacie wykonać taką usługę, zależy mi na profesjonaliście który będzie wiedział co robi?
3.2. Jaki może być orientacyjny koszt takiej usługi?
3.3. Czy może warto dodatkowo jeszcze coś zrobić przy niewielkich pieniądzach co zwiększy przyśpieszenie i nie zwiększy drastycznie spalania (budżet to 3 000zł)?
3.4. Czy Chip Tunning może znacząco wpłynąć na żywotność silnika lub jakiś innych jego elementów np. turbina, koło dwumasowe?

Pozdrawiam
MD

Ostatnio edytowane przez debiecm ; 24-04-2016 o 13:45
debiecm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2016, 13:50   #2
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Chiptuning, Convers+, szyby i wnetrzne

Narzedzia watku

Punkt 2.1.3 jest zwiazany z 2.2.
Zadne nieoryginalne radio nie wspolpracuje z Conversem. Stad ubogosc informacji na C+. Z oryginalnym radiem bys tam mial radio, aux oraz mozliwe ze BT (telefon) i USB

Nie wiemy czemu masz takie radio a nie oryginal. Moze poprzedni wlasciciel wymienil. Jak chcesz miec radio z nawi to kup oryginalne radio z nawi i podmien, co rozwiaze wiekszosc twych pytan, co wiecej komunikaty z Navi bedziesz mial na C+. Choc ja osobiscie sadze, ze lepsza nawi mam w telefonie niz ta oryginalna od Forda (ktora na dodatek jest nieaktualna i droga)
Stary 24-04-2016, 14:47   #3
gunter2079
ford::advanced

Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Pkt 3.
Wszystko jest na forum w dziale tuning.
3.1. Heko krakow, tuneforce poznan
3.2 u heko pytaj albo zerknij na jego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
3.3 pytaj tunerow z pkt 3.1.
3.4 dzial tuning. Jak nie musisz byc pierwszy spod swiatel i zrobisz ok 20 % przyrostu to nie.

2.3.1 jak uzywki to dzial sprzedam na forum lub allegro
2.4.1 ale co ? Moze fotka lub opis?

Btw. Za duzo pytan w jednym watku. Zrobi sie smietnik. Szukaj na forum 90 % juz jest ja nie na s-max to mondeo

Ostatnio edytowane przez gunter2079 ; 24-04-2016 o 14:49
gunter2079 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2016, 18:12   #4
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB

Cytat:
Napisał debiecm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego masz tak jak masz poniżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał debiecm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2.1.3. Pokazuje on bardzo skromne dane (tylko dwie pozycje: Komputer pokładowy i Ustawienia), co zajmuje 60% wyświetlacza i mnie trochę złości. Zastanawiam się czy jest możliwość wgrania nowego softu (lub jakiegoś alternatywnego) który pokaże więcej parametrów i zlikwiduje ciągle widoczne napisy?
Zastosować musisz radio oryginalne Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
3.3. Czy może warto dodatkowo jeszcze coś zrobić przy niewielkich pieniądzach co zwiększy przyśpieszenie i nie zwiększy drastycznie spalania (budżet to 3 000zł)?
taniej Cię to wyjdzie ..albo Pan Grześ HEKO albo tuneforce albo kreator mocy
Stary 24-04-2016, 19:03   #5
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Tuning jak najbardziej. Można spodziewać się wyniku na poziomie 195-200KM i ~400Nm momentu. Warto go zrobić jak najszybciej po potem się żałujeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Gdzie najlepiej i profesjonalnie? Pisali koledzy. Koszt to pytaj na priv ww kolegów ale jest raczej niewiele więcej niż 1/3 twojego budżetu.

Fotele 3 rzędu najlepiej wstawić*z Galaxy. Są wyższe i wygodniej się na nich siedzi. Pasują tak samo jak te S-Maxowe (po 4 śruby do podłogi).

Co do nakleji to najlepiej kupo sobie plastikową szpachelkę do zdrapywania naklejek albo podjedź do punktu wymiany szyb samochodowych to raz dwa ci to zdejmą.

PS Witaj w gronieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. S-Max fajna bryczkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-04-2016, 20:05   #6
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
....
....
Na większość Twoich pytań odnośnie tego radyjka odpowiedź brzmi "nie", ale - gdybyś jednak je zostawiał - to jako jeden z niewielu mam możliwość aktualizacji tego radyjka z mapami 2015. Niestety Katowice są tylko "trochę" w okolicach Łodzi... Niejako przy okazji można rozważyć ewentualnie jakieś tam aktualizacje - choć te oczywiście może Ci zrobić na miejscu w Łodzi kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (jeśli jeszcze jest w Łodzi...).

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-04-2016 o 20:09
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2016, 20:40   #7
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB

Cytat:
F9220BT
to Pioneer AVIC Fxxx
masz tu aktualizacje [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 24-04-2016, 21:46   #8
debiecm

Koledzy (i Koleżanki),
dziękuję za odpowiedzi. Zaczyna mi się robić coraz "jaśniej" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pierwotnie zastanawiałem się nad firmą V-Tech z Krakowa, znalazłem info że niby sprawdzeni. Wolę najpierw podpytać. A z Panem HEKO oczywiście się skontaktuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
S-Maxa zaczynam lubić coraz bardziej, nie tylko ze względu na jego wielkość i możliwości pakowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S.
Rozłożył mnie dziś syn 2,8 lat jadąc w swoim RWFie na Iszą przejażdżkę- "Tata ale fajne auto, Honda mi się już nie podoba...". No i tyle w temacie, dziecko zawsze prawdę powie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-04-2016, 22:07   #9
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Z Łodzi to ja bym jechał do TuneFORCE do Poznania.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jeśli nie była to Honda Sienna to ja się mu wcale nie dziwię.
U mnie taki setup jeździ:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-04-2016, 22:25   #10
debiecm

Oj, widzę że mamy podobne foteliki RWF AxKid'a - rewelacja. Drugi wkrótce jak najmłodszy dorośnie chociaż do 9 miesięcy.
Takie pytanie, mógłbyś napisać jakie wrażenia po chipowaniu? Czy rzeczywiście jest różnica odczuwalna od pierwszego biegu? U mnie mam wrażenie że Maxio zaczyna jechać dopiero od 2,5 tys. a poniżej to się toczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania