![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-11-2009
Model: mk.1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1995 r.
|
Witam mam pomysł żeby przerobic schowek na klimatyzowany, mianowicie podłączyc sie pod nadmuch który prowadzi do pasazera jakas rurka oczywiście wykończyc to w jakis wizualny sposob a działało by to tak ze gdyby pasażer zamykał nadmuch swój to powietrze by leciało do schowak, a a w schwoku był by jakis system zamykania taki jak w nawiewie zeby zimne powietrze nie leciało tam na okragło, Co wy na to ???Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-06-2007
Model: Ford Mondeo GHIA
Silnik: 2.0 TDCI 131 KM
Rocznik: II.2005
|
Jak już się podłączysz pod nawiew to co Ci będzie przeszkadzało, że powietrze poleci sobie tam na okrągło?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-11-2009
Model: mk.1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1995 r.
|
wiem ze bedzie leciało wiec szukam jakiegos systemu zyby mozna było zamykac i otwierać , jakis system zaslepkowy , dzieki za odpowiedz teraz juz wiem ze to ma jakis sens i ze u kogos działa, pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: FORD FOCUS kombi / FORD FOCUS FL kombi
Silnik: 1,6 16V (100KM) / 1,6 16V (115KM)
Rocznik: 2005 / 2008
|
Odświeżę temat.
Ja mam w swoim autku już 3 lata przerobiony schowek i sprawdza się w 100%. Może w skrócie powiem jak to u mnie wygląda. Wyciągnąłem schowek i nad nim jest taka mata wygłuszająca, którą należy też wyciągnąć. Powyżej znajdziemy plastikową rurę prowadzącą do nawiewu pasażera koło drzwi. W rurze tej zrobiłem dziurę i włożyłem w nią wężyk średnicy około 2cm. Wężyk należy włożyć pod kątem w stronę środka samochodu, wsunąć ja około 5cm. i wystawić pionowo w dół, tak żeby wystawał za matę wygłuszającą w której należy też zrobić otwór. Ja wężyk zrobiłem trochę dłuższy i na końcu założyłem zaworek plastikowy, którym możemy zamknąć nawiew do schowka. W miejscy wejścia wężyka w rurę nawiewu, dla uszczelnienia i żeby się trzymał uszczelniłem silikonem. Prawdę mówiąc nigdy nie zamykałem tego zaworka i nie przeszkadzało mi to, że zimą grzeje schowek. We wylocie poiwetrza dla pasażera (koło drzwi) nie wyczułem różnicy słabszego dmuchania, za to latem można w czasie jazdy włożyć napój lub batoniki i są fajnie schłodzone. W MK1 i MK2 jest to do wykonania na tej samej zasadzie, natomiast nie wiem jak wygląda sprawa w MK3, może udało by się zrobić podobnie? I jeszcze jedna uwaga. Żeby to miało sens i działalo należy posiadać w samochodzie klimatyzację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam nadzieję, że może komuś się przyda ta instrukcja. Wykonanie tego zajmuje około 20 minut pracy, a efekt jest zadawalający. Ostatnio edytowane przez Wayne ; 18-06-2013 o 22:54 |
|
|
|