![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam
Focus mk1 1.6 zetec Problem polega na tym iż klima z czasem przestała chłodzić (stopniowo więc prawdopodobne skończyło się chłodziwo) Postanowiłem ją nabić, Pan w serwisie nabijał ją tylko przez jeden zawór i zmieściło się tylko 500g czynnika (powiedzieli żeby trochę pojeździć a jutro dobiją) po wyjechaniu z warsztatu ładnie pięknie chłodzi. Odstawiłem auto na jakieś 7 godzin, po ponownym odpaleniu usłyszałem pod maską cykanie (oj tego wcześniej nie było) w odstępach około 30 sec sprężarka klimy włącza sie na 3-4 sec i kicha zatrzymuje się. A sama klima już nie chłodzi. Próbowałem na wysokich obrotach po rozgrzaniu silnika itp ale ciągle cyka i nici z chłodzenia. Czy wystarczy dobić brakująca część czynnika czy może sprężarkowe szlag trafił ? |
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
uciekl czynnik.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-05-2011
Model: Ford Focus MK2 - Sport
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005/2006
|
nieszczelna klima z tego wynika.
w tamtym roku przyglądałem się jak wygląda proces wymiany czynnika i nabicie klimy na nowo najpierw podpina dwie koncówki do instalacji i obiegiem zamkniętym wypycha stary czynnik z auta od razu mierząc ile go było a później nabija nowym czynnikiem ustawiając dwa ciśnienia przed i za sprężarką. po prawidłowym nabiciu odpowiednią ilością kiedy włączy się klima obydwa wskaźniki mają być w zielonym polu. tak było przynajmniej w moim przypadku a w FF2 wchodzi 450 g czynnika |
|
|
|