![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: mariusz
Model: transit
Silnik: 2.2
Rocznik: 2010
|
wczoraj jadac do pewnego momentu było ok a nagle poczułem dziwny zapach i w lusteru zobaczyłem jak leci biały dym z wydechu zatrzymałem sie i nie gaszac silnika poczułem ze strasznie nim trzesie mocno odczuwalne to było w kabinie samochód tez nie przyspieszał normalnie bardzo ciezku mu było sie rozpedzic dodam ze jak sie doda gazu to dymi ale nie zawsze trzesie silnikiem przyznam sie tez ze przed tym co sie stało jezdziłem na rezerwie dosyc długo czy to miało wpływ.patrzac tez na obrotomierz widac ze nie rowno on idzie w gore tak jak by troche skakała wskazowka przyspieszajac. silnik 2.0 rok 2004
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jaka moc silnika (czy to tddi czy tdci)?
Mocne dymienie na biało spalonym olejem - trzeba sprawdzić turbinę, może być pęknięty tłok... Uszczelka pod głowicą mogła paść - płynu nie ubywa? Nie przegrzałeś go ostatnio? Czy jazda poprzedzająca zdarzenie była intensywna? Jeżeli dymił na ciemniejszy kolor - może EGR padł.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 07-07-2013 o 21:30 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021
|
Ja tak miałem jak mi się rozsypała turbina podczas jazdy. Pod górkę z ładunkiem (jakieś 700 kg) i coś trzasnęło. Zatrzymałem się od razu zgasiłem silnik. Oględziny pod maską nic nie wykazały. Odpaliłem, bo miałem już nie daleko a mocy nie ma, ledwo idzie, za mną kłęby białego dymu jak po granacie gazowym...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Jeżeli biały, suchy dym - turbina.
Jeżeli biały i mokry - para wodna z płynu chłodniczego > uszczelka pod głowicą Jeżeli bardzo jasny (wydaje się biały) - za wczesny wtrysk - przestawiony rozrząd Zacznij od sprawdzenia, czy na bagnecie powiększył się stan oleju. i co wtedy jest pod olejem (płyn czy może ropka), w drugim przypadku tłok jak pisze Wociech. Kategorycznie nie uruchamiaj silnika !!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|