![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysiek
Model: MK2
Silnik: 1.8tdci
Rocznik: 2008
|
Witam,
Panowie mam kilka pytań odnośnie wymiany koła dwumasowego. Otóż objawy mam takie: dziwny dźwięk pracy silnika na wolnych obrotach, drgania silnika, problemy z odpalaniem. Przebieg około 200 tyś km. Autko chce sprzedać ale zanim sprzedam chciałem naprawić. Pierwsze pytanie. Mechanik powiedział mi, że wymiana koła w tym samochodzi może spowodować że już zawsze silnik będzie chodził nie równo. Czy ktoś może potwierdzić takie założenie? Czy może jest to kwestia cześći/ słabych zamienników/ braku doświadczenia mechanika? Jakie doświadczenia po wymianie? Drugie pytanie: Części. Jakich używać - czy ma to jakieś ogromne znaczenie? Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Janusz
Model: Focus FL
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Po pierwsze zmień mechanika - nie wie o czym mówi. Co do wymiany koła szukaj LUK , albo SACHS - to były koła na pierwszy montaż. Pamiętaj , że trzeba też zmienić sprzęgło i wysprzęglik. Warto też zobaczyć jak wygląda uszczelniacz wału (lubią puszczać olej) i od razu wymienić. Zestaw koło, sprzęgło, wysprzęglik i uszczelniacz to ok. 2500 - 3000 zł.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysiek
Model: MK2
Silnik: 1.8tdci