Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-07-2013, 16:10   #1
a_pawel78
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi 109KM
Rocznik: 2009
Domyślnie 1.6 TDCi (110KM) częsty brak mocy

Witam forumowiczów.
Od niedawna jestem w posiadaniu Focusa 1.6 TDCi (110KM) z 2009 roku. Przebieg: 110 tyś. Na początku wszystko było OK, lecz po pewnym czasie zaczęły się problemy z mocą silnika. Objawia się to tak: na 1. i 2. biegu jest w miarę OK (w miarę tzn. auto przyśpiesza i czuć turbinę, ale dawniej było lepiej), na biegu 3. jest już gorzej, a na biegu 4. tragedia (praktycznie zero turbiny, zwykły diesel), na 5. biegu jak na 3. czasem na 4. Dodam, że czasem auto wydaje się pracować poprawnie (tzn. na wszystkich biegach całkiem nieźle przyśpiesza i czuć tu oczywiście zasługę turbiny), ale tylko czasem. Z pod jednych świateł jest dobrze, na następnych tragedia, potem znów całkiem nieźle itd. Częściej jednak jest źle.
Co do tej pory robiłem?
Podpięcie pod komputer u mechanika nie wykazało żadnych błędów (zero).
Mechanik stwierdził, że to EGR. Po wyjęciu orzekł, że jest brudny i zawiesza się (nie domyka się całkowicie). Wyczyścił, wstawił i przez 50 km było super (pełna moc). Potem nagle znów osłabł. EGR wyjęty ponownie i zaślepiony metalową blaszką. Znów pełna moc, tym razem przez 200 km. I co? I znów osłabł. Teraz raz lepiej, raz gorzej (ze zdecydowaną przewagą na gorzej). Mechanik proponuje mi jazdę z komputerem, ale coś mi się wydaje, że szuka po omacku i sam nie wie co mu jest.
Dodam, że auto nie kopci wcale.
Miesiąc wcześniej uszczelniałem wtryskiwacze (pierwszy od lewej lał niemiłosiernie, aż się dymek unosił).
Błagam o jakieś sugestie.

a_pawel78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania