![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Gracjan
Model: Ford KA/W210
Silnik: 1.3 Endura-E
Rocznik: 1997
|
Ostatnio zastanawiałem się nad tym czy w ogóle działa...
Jak montowałem nową chłodnicę to wiem, że lekko ocierał o jakiś element samochodu tak samo było przed zdemontowaniem starej chłodnicy. Nigdy mi się nie zaświeciła kontrolka temperaturu ani nigdy nie załączył się wentylator. Jeździłem w dość gorące dni, silnik był gorący, płyn także, ale nie załączył się ten wentylator. Da się sprawdzić w miarę prosty sposób czy działa, czy to wina czujnika czy czegoś innego? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Imię: J
Model: KA
Silnik: 1.3i 60KM
Rocznik: 1998
|
podepnij wentylator pod akumulator bezpośrednio jeśli ruszy, to szukać dalej.
czy wąż wchodzący na dole chłodnicy po nagrzaniu jest gorący? jeśli tak, to sprawdź bezpiecznik wentylatora i wymień czujnik temperatury. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Gracka, wentylator załącza ci się w czasie jazdy i rozłącza, ale ty tego nie odczuwasz, siedząc za kierownicą. Gdyby teraz w upały 25 stopniowe wentylator ci nie działał, to daleko byś nie zajechał. Jeżeli chcesz sprawdzić, to po przejechaniu jakiegoś odcinka 1 do 2 kilometrów, zatrzymaj się gdzieś na parkingu, nie wyłączaj silnika, otwórz maskę, poczekaj trochę , jak się po minucie lub dwuch nie załączy wentylator, to przysłoń chłodnicę z przeciwnej strony wentylatorów gazetą, i poczekaj trochę, wiatrak musi się załączyć.,silnik oczywiście cały czas pracuje.
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wydaje mi się, że słyszałbym go jak działa tak jak pisałem łopatki zachaczają o jedną z części pod silnikiem, brakuje mi słów jak to nazwać.
Ok, to poczekam aż będzie cieplej i sprawdzę. Yaro: Wąż na dole jest gorący,ale można go trzymać w rękach, nie tak jak ten wchodzący powyżej. Ale jeszcze przprowadzę test dlaupewnienia się. Ostatnio edytowane przez GracKa ; 26-06-2013 o 21:31 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Rzeczywiście działa, wiele kilometrów po mieście w palącym słońcu.
Aczkolwiek jak się załączył to wszyscy zaczęli się na mnie patrzeć, chodzi o to ,że łopatki stukają o jakiś element dołu, taki szary, to chyba silnik? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Nie umiem bardziej wcisnąc tego wentylatora, a łopatki są poharatane. Macie jakieś zdjęcie od siebie, żebym zobaczył, czy nie ma jakiejś krzywizny z przodu.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Imię: J
Model: KA
Silnik: 1.3i 60KM
Rocznik: 1998
|
Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wentylator jest na wysokości pasa po prawej stronie, gdzie jest skrzynia i ma tam dużo miejsca. jedyna opcja, to źle zamocowany wentylator albo jakieś przewody są luźne dostało się na łopatki. Pokręć na sucho wentylatorem i sprawdź, czy nie słychać i widać co powoduje uszkadzanie wentylatora. wentylator trzyma się na 4 ramionach, może któreś jest pęknięte? |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wszystkie ramiona trzymają.
Mam tak jak ty od kątem i myślałem ,że to może być przyczyną. Wentylator jest wcisnięty nie ma luzów ani kabli. Na tym zdjęciu pokazałem o co haczy łopatkami: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-06-2013
Model: Ford Ka
Silnik: 1,3
Rocznik: 1999
|
A czy przypadkiem twój Ka nie jest powypadkowy? Wygląda mi to na delikatne wgniecenie pasa przedniego. Tam za wentylatorem jest mało miejsca i już nawet niewielkie wgniecenie ogranicza tą przestrzeń do minimum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Zdażyło mi się ściąć wystające g... słupek i mam pas lekko zagięty , ale nie wygląda nic po za tym ,że maska jest krzywa co trzeba dość mocno dociskać. Nie myślałem ,że to mogło pójść tak po przodzie ,a chyba tak jest...
|
|
|
|