![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-04-2005
Model: Mondeo MK2
Silnik: 2,0 16v
Rocznik: 1996
|
Witam po przeskoczeniu paska rozrządu awarii ulegly zawory w głowicy i aktualnie brak jest odpowiedniej kompresji .
mam pytanie czy do silnika 2,0 Zetec bedzie pasowala głowica z silnika 1,6 lub 1,8 ?? ponieważ wyglądaja na identyczne a pojemność silnika rózni sie tylko srednicą cylindra . |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
A po co głowicę wymieniać jak pogięte są zawory ??
Wystarczy wymienić zawory, prowadnice, gumki zaworowe, gniazda, planowanie, i jak nowa. I tak jak kupisz używaną, to też to wszystko musisz zrobić. |
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
A po co w dobrej, choć używanej głowicy zmieniać gniazda zaworowe, prowadnice i zawory?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dlatego, czy jest dobra okaże sie dopiero po założeniu, odpaleniu i przejechaniu trochę kilometrów.
Każdy szanujący sie mechanik , profilaktycznie powinien zrobic to co napisałem wyżej, a nawet sprawdzic głowice pod cisnieniem, czy nie jest pęknieta. Tego gołym okiem sie nie zauważy. Ale zrobisz jak będziesz uważał. |
|
|
|
#5 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rocznik: 1996
|
Witam po przeskoczeniu paska rozrządu awarii ulegly zawory w głowicy i aktualnie brak jest odpowiedniej kompresji .
mam pytanie czy do silnika 2,0 Zetec bedzie pasowala głowica z silnika 1,6 lub 1,8 ?? ponieważ wyglądaja na identyczne a pojemność silnika rózni sie tylko srednicą cylindra . Witam koledzy zastanawiałem sie nad uzywana głowicą ale udało się kupić cały silnik 2,0 za 600 zł już śmiga aczkolwiek sa pewne problemy na poczatku chodził jak treaktor a teraz sam z siebie przyśpiesza do 3-4 tyś . Dodam że jest to kompletny silnik z osprzetem i przebiegiem 214 tyś ale zmierzyłem kompresje przed kupnem i było super 1 cylinder 14 2 cylinder 12 3 cylinder 13 4 cylinder 14 wydaje mi sie że całkiem dobrze jak na taki przebieg zastanawia mnie tylko czemu tak dziwnie się zachowuje , podmieniłem z poprzedniego silnika przepływomierz i całom przepustnice z krokowym i jest to samo Moze koledzy cos doradzicie ?? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Podłącz pod komputer, może ma jakieś błędy.
Może lewe powietrze ciągnie. |
|
|
|
|
|
#8 |
|