![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: ford mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci 130KM
Rocznik: 2002
|
witam
konczyl mi sie dwumas postanowilem zakupic sprzegło na sztywnym kole i wszystko na pierwszy rzut oka działa jak nalezy,ale... po kolei kazdy bieg na spokojnie i auto pieknie ladnie rusza i przyspiesza,natomiast gdy zaczne bardziej ekstremalna jazde to na pierwszsych dwoch biegach nic,a na trzecim przez chwile sprzegło ślizga(tarcza okolo 8mm nie wchodzi na nity jeszcze)moze do 300 obrotow po czym sie reguluje i wszystko dziala dalej,pozniej 4 bieg tez to samo i 5,dodam ze dzieje sie to tylko wtedy gdy turbo zaczyna krecic i moment przechodzi na przyspieszenie,ale nie czuc palacego sie sprzegła nic a nic ile bym probowal kolo sztywne kupilem uzywane w dobrym stanie na allegro i nie wiem co moze byc powodem takiej reakcji,sprzedajacy sprzedawal kolo wlasnie do tej wersji 2.0tdci..... prosze o pomoc badz jakies porady |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Hmm. Generalnie dwumas ma za zadanie tłumić wszystkie drgania skrętne. I nie widzę związku ze zastosowaniem sztywnego koła do ślizgania się tarczy sprzęgła.
Uważam że to wina złego dobrania części, uszkodzonego sprzęgła, lub złego montażu. Takie moje zdanie. Jedyne co niektórzy zauważają po wymianie dwumasu na sztywne to mocniejsze wibracje zwłaszcza na biegu jałowym. Ale nie ma to związku ze ślizganiem sprzęgła. Aha. Przypomniało mi się. Jak ludzie dają sztywne koło to wymieniają też tarczę sprzęgła na taką ze sprężynami. Taką jak w autach bez dwumasu.
CBR 1000RR + MICRON ![]() FORD - nigdy mnie nie zawiódł. Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 07-08-2013 o 19:58 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
no bo wlasnie zastanawiam sie czy to moze nie jest komplet do wersji 115km.zalożony jest pełny komplet sprzegła wraz z tarcza posaidajaca wlasnie te sprezynki...teraz pytanie czym moze to grozic jezdzac tym dalej,spaleniem sprzegla chyba nie bo wogole nic nie czuc...
3miesiace temu wymienilem lozysko oporowe i wlasnie zaluje ze juz wtedy nie wzialems ie za wymiane sprzegla w komplecie,tak wiec okazalo sie ze dwumas nie jest w najlepszym stanie...nie bylo kasy postanowilem kupic teraz i zalozyc i znow mam problem...ehhh trzeba bylo nastawic sie od razu na wydatki a nie laczyc jedno z drugim a pienaidze za robocizne poszly sie paść pewnie.... co sugerujecie bym zrobił,jedzic jeszcze probowac czy jak najszybciej doprowadzic to do stanu jaki ma byc? a z tej miniaturki ktora dostalem ta w srodku czesc najmniejsza to?bo ja jej przy swoim komplecie raczej nie mialem.... Ostatnio edytowane przez Gumiok86 ; 07-08-2013 o 20:09 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Takie uślizgi sprzęgła powodują zdecydowanie skrócenie jego żywotności. Dla skrzyni to pewnie też nie wychodzi na zdrowie.
Z tego co piszesz wychodzi na to że sprzęgło słabo trzyma gdy jest załączone. Proponowałbym do czasu odłożenia kaski na porządna naprawę jeździć spokojnie. Tak żeby nie było tych uślizgów. Później trzeba by wymienić komplet. Może być sztywne koło zamachowe. Ale to musi być dobrane w komplecie razem z tarczą i dociskiem. Bo potem wychodzą takie kwiatki. A nie czujesz żadnych większych wibracji na postoju gdy silnik ma obr. jałowe? Cytat:
CBR 1000RR + MICRON ![]() FORD - nigdy mnie nie zawiódł. Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 07-08-2013 o 20:17 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
rozumiem i tak zrobie,nic teraz tylko jezdzic ostroznie
no wlasnie wiekszych wibracji nie ma nic sie nie zmienilo oprocz troche innej pracy silnika,wlasciwie to wlasnie moze pracujacego sprzegla,taki delikatny warkot ale nic innego |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
To do czasu naprawy jeździj spokojnie a nic się nie stanie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#7 |
|
|
a orientujesz sie jeszcze moze jaka powinna byc grubośc tarczy? bo wlasnie z mechanikiem zastanawialismy sie czy dac ja do obicia,tarcza ma okolo8mm grubosci i do nitow jej daleko ale zastanawialismy sie czy nie bedzie wlasnie problemu po nabiciu,np jesli okazało by sie ze jestz a gruba
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Niestety takich dokładnych wiadomości nie mam. Trzeba poczekać aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Ja od diesli trzymam się z daleka. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#9 |
|
|
ok dzieki bo i tak juz duzo mi pomogłes,bo ja to wogole jestem zielony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. takze dzieki serdeczne jeszcze raz i pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|