![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: transit
Silnik: 2,5d
Rocznik: 1996
|
Cześć.
Po ok miesięcznym staniu pod domem, (używałem innego auta) przyszedł czas na ruszenie mojego transita. Siadam odpalam a tu aku zdechł. Nie miałem czasu go naładować prostownikiem więc podpiołem kable i odpalilem z innego auta. Pomyślełem że podczas jazdy aku się naładuje. Po przejechaniu kilku kilometrów zaczęły się świecić kontroli abs i poduszek powietrznych, ale ladowanie nie, kierukowskazy przestały działać. Przejechałem tak ok 80 km i cały czas to samo. Pomyslalem ze aku rozladował sie poniżej tych 10 V i po mim. Podjechałem do sklepu kupilem nowe aku podpiolem i wszystko ok. Pali kontroli się nie świecą, kierunki działają, ale kontrolka ładowania nie świeci wogóle, nawet po włączeniu zapłonu. Wziąłem miernik 12,3V. Dziś muszę tym autem wrócić do domu 160 km. Jest niedziela jestem na wiosce nic z tym ładowaniem nie da rady tutaj zrobić. Myślicie że dojadę nie rozwalając nowego aku? 2,5D 1996r. Dzieki z góry za odp.
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jedź bez świateł - trudno, może nikt się nie przyczepi. Światła główne żrą najwięcej prądu podczas jazdy.
Beż świateł możesz przejechać bez ładowania całą Polskę w poprzek i wzdłuż......
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-01-2012
Model: Transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996
|
Akumulator wcale nie jest tak latwo zniszczyc. Tej zimy przy -20 zostawilem transita z zalaczona swieca plomieniowa, auto tak stalo dwa dni, akumulator kompletnie pusty na mrozie.... wzialem naladowalem i smiga jak nowy do tej pory a jest to 5 letnia centra futura.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Cytat:
Zasiarczenie polega na braku zbilansowania poboru - wytworzenia energii w chwili potrzeby. Zasada zachowania energii - ogólnie mówiąc ... Nie będę rozwijał teorii - raczej nie załapiecie. Energia potencjalna w czasie wychodzi bilansem na zero. (straty pomijam) .... Nawet latem można zepsuć ACU wystarczy chcieć lub mieć zkwetione auto ...
A prywatnie ... Toyotka D4DOstatnio edytowane przez ziemek56 ; 12-08-2013 o 00:03 |
|
|
|
|