![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Leszek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2007
|
Witajcie,
od kilku dni zauważyłem u siebie dziwne objawy. Na biegu jałowym w zakresie obrotów 1500-1800 silnik wpada w lekkie falowe drgania. Dzisiaj dodawkowo poczułem zapach paliwa w kabinie w trakcie jazdy. Po zatrzymaniu i zdjęciu pokrywy zobaczyłem że jeden z elementów przy kolektorze ssącym jest jakby zapocony. Na zdjęciiu zazanaczyłem miejsce zapocenia. Mokry też jest lejek od wlewu oleju, ale w jego przypadku nie jestem pewien czy podczas niedawnej zmiany oleju nie rozlało się trochę. Poniżej zdjęcie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakieś pomysły? Ostatnio edytowane przez neto ; 15-12-2013 o 21:19 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2009
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Leszek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2007
|
Dzisiaj rano zdjąłem pokrywę i przyjrzałem się jeszcze raz temu kolektorowi. Wygląda na to jakby od drgań poluzowała się rura, która ściśnięta jest tą opaską metalową. Może to tylko efekt uboczny drgań. Z podobnych wątków na forum wyczytałem, że przyczyną drgań może być dwumasa, wtryski, bądź poduszka silnika ta od strony rozrządu. Samochód sprawuje się normalnie, dwumasę miałem wymienianą jakieś 20 tys km temu. Obstawiam poduszę i tą będę chciał na dniach sprawdzić.
|
|
|
|