![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Transit
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2007
|
Od jakiegoś czasu pojawia się buczenie podczas jazdy w zakresach 70-100 km/h. Praktycznie tylko w tych zakresach.
Byłem u mechanika i stwierdził, że to nie łożyska. Sam spróbowałem pokręcić kołami i również nie usłyszałem dziwnych odgłosów. Dodam, że z rok temu (a może i nie cały) miałem łożyska przednie wymieniane na nowe SKFu więc trochę dziwne że już by padły... Przy poprzedniej wymianie nie miałem żadnych wątpliwości że to łożysko, gdyż po zakręceniu koła od razu słychać było typowe huczenie. Opony są w dość dobrym stanie i z jakieś 2 miesiące temu przełożyłem z przodu na tył ale objawy raczej były podobne (chyba że już wszystkie opony są jakieś wyząbkowane). W jaki sposób mogę sprawdzić , stwierdzić czy na 100% to łożyska kół? Wymiana jest dość kosztowna gdyż lepsze łożysko np. SKFu to koszt 250-280 zł/szt. + robocizna. Co jeszcze może wydawać podobne objawy huczenia? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
W zeszłym tygodniu to przerabiałem. Sąsiad poprosił mnie, abym zobaczył w Skodzie Fabi, że mu cos buczy w czasie jazdy. Podniosłem w górę , kręce , żadnego luzu, ani żadnych odgłosów, nawet jak włączyliśmy 3 bieg na podniesionym, nic a nic. Jazda próbna, buczy. Więc z powrotem, przód w górę, i wymiana. Miał przygotowane już łożyska na dwie strony, wymieniliśmy następnego dnia, i próba, już na trasie. I co ? i cisza. Nic nie buczy.
|
|
|
|
#3 |
|
|
teraz pytanie - jeśli to łożysko- jak zdiagnozować które? Najprostsza metoda to wymiana właśnie obydwu ale wiadomo że to już znaczne koszty. Same łożyska to koszt już ok. 530-550 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Poszukaj tańszych, już za 100 zł sztuka kupisz, a jeżdżą tak samo.
|
|
|
|
#5 |
|
|
wolę nie ryzykować- później może być problem tym bardziej jak mniej więcej robię w miesiąc ok 3-4 tys. km. Wolę kupić coś konkretnego niż chińszczyznę tym bardziej, że już 2 razy się przejechałem na tanich łożyskach więc strasznie zniechęciłem się do tanich zamienników i tyczy się to nie tylko łożysk...
a za 100 zł to chyba do starszego transita. Najtańsze jakie znalazłem to koszt 150-170 zł ( w sklepach) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Raczej rzadko się zdarza, że padają obydwa łożyska z dwóch stron jednocześnie i tak samo.
Jeżeli buczy z jednej strony, to przy jeździe po łuku raz będzie hałasować bardziej, w drugą stronę mniej. Jeżeli buczenie przy wyjściu na prostą nie zmienia się, to raczej to nie łożysko koła... Ale piszesz, że już przerabiałeś łożyska kół w tym aucie - odgłos podobny był?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-10-2013 o 17:55 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Buczenie pojawia się na prostej drodze, na zakrętach jest podobnie- nie odczułem, by odgłos się nasilał lub cichł przy skrętach/ łukach.
Odgłos jakby trochę przypomina hałas łożysk tyle, ze wtedy odgłos był znacznie głośniejszy i tak jak wspominałeś czasem cichło bądź bardziej wyło na zakrętach. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Hm... Niedobrze...
Czy to nie skrzynia?
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: MACIEJ
Model: TRANSIT
Silnik: 2,4 TDCI 140KM
|
A to jest naped przod czy tyl? U mnie podobny objaw dawala druga podpora walu...halas narastal ze wzrostem predkosci.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
napęd jest na przód.
Olej w skrzyni sprawdzałem jest czysty, klarowny bez oznak nadmiernego zużycia.Poziom również w normie. Skrzynia raczej odpada (mam nadzieję). Jutro mam jeszcze dalszą trasę ,więc postaram się dokładnie wsłuchać i jeszcze raz przyjrzeć się wszystkim objawom. |
|
|
|