![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Mondeo, MK-5
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2015
|
Hejo Ludzie, chciałem zobaczyć czy pod pokrywą silnika jest wszystko ok. - wycieki i te sprawy .... przypadkiem i wręcz delikatnie puknąłem w króciec od przewodu z pompy wacum do serwa hamulców i sie ułamał (był klejony a śruby go mocujące chamsko poniszczone - ktoś więc wykręcał je wcześniej byle czym na szybkiego....) żeby zabrać samochód na parking skleiłem ten króciec jeszcse raz klejem i podłaczyłem i wszystko trzyma ale pedał hamulca jest już twardy --> auto kilka minut było właczone nim zauważyłem odłaczony przewod od wacum ....
Chciałbym więc kogoś zpytać od czego zacząć*diagnozowanie i co powiedzieć mechanikowi ? Czy trzeba bedzie odpowietrzać hamulce ? Czy przez to mogła się posuć pompa Vacum ? Dzięki z przeczytanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam forumowiczów Pacjent: Mondeo MK-5, 2015 1.6TDCi / NGCA / 115 KM Kod silnika: 1.6L DV6C Econetic Sub-90 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Może jest sam króciec na aliexpres. Raczej ułamany mechanicznie. Hamulce powinny wrócić po podłączeniu podciśnienia.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za odpowiedź, niestety nie wróciły ... pół dnia wczoraj zmarnowałem żeby dotrzeć do cywilizacji zeby kupić jakiś dobry klej do plastiku ... dziś solidnie skleiłem, podłaczyłem ale hamulce nie wróciły .... pedał gazu jest twardy i zupełnie nie można go wcisnąć. Internety mówią ze to uszkodzenie serwa hamulcowego - jutro pojade bocznymi dróżkami do okolicznego mechanika.
Bump: Oczywiście dziękuje za poświęcony czas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Ale czuć podciśnienie w wężyku? Może się zakleiło łącznie ze środkiem.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Albo nowy króciec, albo odkręć króciec od pompy, poszukaj rurkę metalową o średnicy wewnętrznej podobnej do tej, jaka jest w króćcu, a zewnętrznej wyraźnie mniejszej, niż średnica zewnętrzna króćca. W obu częściach powiększ wiertłem otwór do takiej średnicy, jaką ma metalowa rurka i sklej całość wkładając do środka tą rurkę. Na koniec naprawiony element przykręć do pompy.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witajcie, też myslałem o tym że przy klejeniu tego elementu zbyt dużo kleju - bo nie żałowałem - poszło też w środek i skleiło to wszystko w całość ...
Rozwiązałem to tak że kupiłem po prostu (serwis n A - 95pln.) dobrą pompę i z niej wykręce krócieć -tą zaś sobie schowam ... Oczywiście dam znać czy wspomaganie hamulców powróciło POZDRAWIAM |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Faktycznie jak przewidział "Tomao" - trzeba uważać przy klejeniu tego elementu pompy vacum - ja nieświadomie skleiłem wszystko w srodku i przez to zobaczyłem jak działa pedał hamulca bez wspomagania serwa ... kolejny króciec z kupionej uzywanej i sprawnej pompy w serwisie internetowym na A rozwiązał problem. Koszt używki to 45 pln. - tyle samo kosztują zamienniki. Temat zamykam i dziękuje za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|