![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Focus MkII
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2005
|
Witam,
jestem właścicielem Focusa mk2 1,6 tdci 109 koni z dpf. Przebieg 193 000km. Ostatni na zimnym silniku przy około 1,5 tys obrotów mocno szarpał. Dziś mechanik zdiagnozował, że turbina zaczęła przepuszczać już olej i zalewa on przepływomierz. Na turbinie są już zauważalne luzu. Może strzelić niedługa, ale może jeszcze pojeździć z kilkatysięcy kilometrów. Czeka mnie więc robota. Wiem, że turbina to ta ze zmienną geometrią firmy Garett. Co doradzacie? Wymiana na nową? (ponoć te turbiny są ciężkie do regenaracji bo Garett nie daje części tylko sprzedaje nowe turbiny). Jednak regeneracja - jakie zakłady polecacie we Wro lub okolicach? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-05-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI bez FAP
|
Ja bym odwiedził jeszcze innego mechanika co ma doswiadczenia z turbawkami bo nie kazda diagnoza jest prawidlowa. W moim przypadku foka 1.6 tdci 109 KM strzelił rezonator i gwizdal niesamowicie, wizyta u mechanika diagnoza zdjeta rura od filtra powietrza - olej, w rezonatorze -olej, i dalej też olej. Sprawdzil paluchem walek turbo pokrecił głową i zdiagnozował uszkodzenie turbo. Zdziwił sie, że po zalepieniu otworów w rezonatorze wszystko ucichł i ostatecznie podsumował, , że na fordach to on się nie zna.
Podsumowując lepiej zasięgnąć opinii jeszcze innych mechaników niż ponosić koszty. Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za odzew. Diagnoza wydaje się prawidłowa. Zweryfikowałem ją w drugim zakładzie. Turbinę i przepływomierz widziałem po demontażu. Luzy są. Oleju sporo przeciekło.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zablokowany
Imię: janek
Model: mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Regenerowałeś u niego turbo? Chciałbym namiary na fachowców, u których robiliście i jesteście zadowoleni.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-05-2011
Model: Fordy
Silnik: różne
Rocznik: różne
|
Chciałem dorzuć swoje 4 grosze w sprawie regeneracji turbiny.
Mi padła turbina w foce 1.6 90KM. Obecnie jestem na etapie podejmowania decyzji co z tym zrobić, na temat regeneracji nasłuchałem się już bardzo dużo od różnych mechaników i żaden nie polecał regenerowanej. Nie, że nie mówili żeby w żadnym razie takiej nie montować, ale podobno bywa z tym bardzo różnie, z przewagą tych negatywnych wersji. Nowa turbina w ASO do 1.6 90KM 3200zl, regenerowana (podobno przez producenta) w ASO 2500zł. U mnie (Trójmiasto) koszt regeneracji od 1000-1700zł ale żaden z mechaników nie poleca żadnego warsztatu. Może ktoś z Was ma naprawdę pewne źródło regenerowanych turbin?
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Ja oddaje do regeneracji turbinę na ul. Armii Ludowej
Regenerowałem tam już dobrze ponad 300 i tylko 1 reklamowałem |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dziękuję za odzew! A regenerowałeś na Armii Ludowej turbiny do focusa 1.6 tdci 109 km? To Garrett ze zmienną geometrią. Spotkałem się z opiniami, że nie da się jej regenerować tylko trzeba wymieniać na nową.
|
|
|
|