![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-09-2013
Model: Mondeo mk III
Silnik: 1.8 duratec 125km
Rocznik: 2003
|
Mam problem.
Mianowicie, kupiłem mondka 1.8 125km po lifcie z 2003 roku, jakiś miesiąc temu i nie zauważyłem, że został usunięty w nim katalizator. Wyskakiwał mi check engine i go usuwałem, jednak po 3 razie sprawdziłem od spodu. Okazało się, że go nie ma. Koledzy jak mam oszukać tę drugą sondę lambda żeby miala inny odczyt? Z gory dzieki za pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Tulejka z gwintem wewnętrznym na sondę wkręcana gwintem zewnętrznym w wydech w teorii powinna załatwić sprawę. Ale z doświadczenia wiem, że lepiej jest zlutować na przewodach sygnałowych sondy filtr dolnoprzepustowy (rezystor + kondensator) tak, aby przebieg sondy był zbliżony do pożądanego (byle elektronik Ci to zrobi). Check wywala Ci dlatego, że sonda za katem daje na kompa taki sam przebieg jak sonda przed katem.
Ja u siebie miałem dość kombinowania i kupiłem dwa katy przykolektorowe. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-09-2013
Model: Mondeo mk III
Silnik: 1.8 duratec 125km
Rocznik: 2003
|
Wiem, czemu checka wywala, tylko gdzieś czytałem o możliwości przeprogramowania komputera. Teroretycznie powinno, tylko jak to zobaczylem to wolalem wspawać uniwersalny jakiś kat... Ale zastanawiałem się czy jakoś da rade nieinwazyjnie...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
przeprogramowanie kompa (czyli wyłączenie obsługi sond) da radę zrobić... ale to może pochłonąć więcej kasy niż wspawanie uniwersalnego kata Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet