![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-10-2013
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2005
|
Witam. Muszę wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów, wyciska mi z pod niej olej, widać, że wyłazi tam jakiś silikon.
Mechanikiem nie jestem, ale w innych autach [fakt, troche starszych i prostszych] to robilem i raczej nie bylo problemów. Mam tylko kilka pytań. Co to jest w czerwonych kółkach na zdjęciu, i czy mogę to bez żadnych konsekwencji odkręcić ? Pod tym jest śrubka pokrywy, bez zdjęcia raczej jej nie odkręcę. Druga rzecz, wiem, że powinno sie to podokrecac kluczem dynamometrycznym, ale nie posiadam, ryzykowac czy lepiej oddac do mechanika ? I jaka kolejnosc dokrecania jak cos ? Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
|
klucz dynamometryczny jest tu raczej niezbędny, bo każdą śrubę musisz dokręcić z określonym, zalecanym przez producenta momentem. Dokręcenie do oporu oznacza poprostu zmiażdzenie uszczelki a wtedy już po zawodach - trzeba wszystko robić od nowa. Jest to o tyle ważne że stacje ASO mają takie klucze standaryzowane co jakiś czas (a przynajmniej powinny mieć). Na twoim miejscu oddałbym do mechanika i sobie głowy nie zawracał
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: SYLWEK
Model: focus mkII
Silnik: 1,6 TI VCT
|
to są hydro regulatory do zmiany faz rozrządu a uszczelkę wymienisz sam bez problemu, pokrywa ma ograniczniki tak więc nie uszkodzisz uszczelki :)
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
sylwas75
A mogę to bez żadnych konsekwencji odkrecic ? Nie bedzie problemu z zalozeniem, nie trzeba tego jakos ustawiac ? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
możesz spokojnie odkręcić wyjąć czujniki położenia wałków rozrządu i to poskładać nie będziesz miał żadnych problemów sam mam ten motor i wymieniałem uszczelkę tylko nie ruszaj hydro-regulatorów
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Czyli moge odkrecic to co zaznaczylem, czy nie?
Bo bez odkrecania tego raczej nie odkrece tej pokrywy. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Odswiezam.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
możesz to odkręcić i wyjąć poleje się troszkę oleju silnikowego
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-10-2011
Model: C-MAX MK2 FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2016
|
a czy w tym silniku są zawory hydrauliczne czy trzeba je regulować?
|
|
|
|