Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2013, 10:48   #1
marcinbb
ford::average

Imię: Marcin
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2009
Domyślnie Wyłączenie automatycznych wycieraczek

Macie jakiś pomysł jak odłączyć automatycznie włączające się przednie wycieraczki?

Wsiadam rano do samochodu szyby w śniegu i szronie stacyjka i wycieraczki 1 raz próbują zdrapać to co leży na przedniej szybie kosztem "piórek".
Dalej włączam opcję "MAX" aby jak najszybciej roztopić te pozostałości po nocy i skrobie pozostałe szyby. Niestety przednia szyba odmarza najszybciej tam gdzie wieje na nią ciepłe powietrze jak dojdzie do czujki na lusterku dalej zaczyna zamiatać przednią szybę drapiąc nadal nierozmarznięte boki.

marcinbb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2013, 10:57   #2
gozdi

Imię: Tomek
Model: A7 50 TDI Sportback Quattro
Silnik: 3.0 TDI 286PS
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Wyłączenie automatycznych wycieraczek

Wycieraczki wajchą o jeden w dół i będą wyłączone. U mnie jest tak - 0 - tak jakby przerywana - tu jest automat - potem ciągła wolna i ciągła szybka.
Stary 09-12-2013, 10:58   #3
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Słaby pomysł wyłączać sobie coś co jest przydatne i pomocne!
Raczej trzeba samemu pamiętać aby rano przy zapalaniu samochodu w takich warunkach jak piszesz przełączyć wycieraczki z AUTO na OFF...
Jak już bardzo chcesz się pozbyć automatycznych wycieraczek (które są przedmiotem pożądania wszystkich, którzy nie mają...) to ELMconfigiem na 2 stronie CCC w prawej kolumnie, czwarty od góry parametr zmieniasz z "Rain sensor" na "Without rain sensor".

Jeszcze raz podkreślam, że moim zdaniem to słaby pomysł...
Stary 09-12-2013, 11:04   #4
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

marcinbb
mogę Ci wyłączyć czujnik deszczu ELMConfigiem, wtedy w pierwszym do góry położeniu dźwigni wycieraczek, nie będzie pracy sterowanej czujnikiem deszczu, lecz wycieraczki będą pracowały w trybie z interwałem regulowanym pokrętłem na dźwigni

ps.
obstawiam, że na wiosną będziesz chciał spowrotem aktywować czujnik deszczu
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2013, 11:06   #5
marcinbb

Nie chce ich wyłączać na stałe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednak tylko w czasie odmarzania, przedniej szyby i letnich wizyt na myjni bezdotykowej ( najczęściej kluczyki zostają w stacyjce w pozycji "1". I machają co tylko Karcher dosięgnie przedniej szyby.
Tym samym dzięki za wskazanie opcji Off w wycieraczkach sam bym się tego nie doszukał.
Stary 09-12-2013, 11:22   #6
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Cytat:
Napisał marcinbb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....i letnich wizyt na myjni bezdotykowej ( najczęściej kluczyki zostają w stacyjce w pozycji "1".
Z tego co wiem, to regulaminy myjni wskazują aby wyłączać stacyjkę. Może się mylę, ale nigdy nie pomyślałbym aby zostawiać kluczyki w stacyjce gdy nie ma mnie w samochodzie. A tym bardziej w poz. "1".Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla mnie automatyczne wycieraczki działają bardzo dobrze. Tylko należy pamiętać aby po zakończonej jeździe wyłączać je do poz. "0".
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2013, 11:53   #7
marcinbb

We Włoszech samochód zawsze i wszędzie stał z otwartymi szybami często z laptopem na zagłówku, GPS`em na szybie. Zainteresował się raz sąsiad... chwilę przed burzą abym pozamykał okna bo mi tapicerka zamoknie (miasteczko około 10000 mieszkańców ).

W Polsce wychodzi na dokładnie to samo - złodziej nie tknie takiego samochodu bo się boi szczególnie w Warszawie.
Tylko jedna uwaga od czasu kiedy ukradli mi zabezpieczony samochód pod blokiem mam znieczulice i zawsze wykupione AC.
Stary 09-12-2013, 11:58   #8
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

opcja off to opuszczenie dźwigni do pozycji 0 -_-
U mnie alarm by nie pozwolił na otwarte szybyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odnośnie myjni to często jak podjeżdżam przemyć tylko światła to zostawiam auto włączone.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2013, 12:08   #9
marcinbb

U mnie alarmu niestety w fabryce nie zamontowali, a sam wiesz co możesz zastać w samochodzie zostawiając go w pełnym słońcu choćby na godzinkę szczególnie w pd. klimatach.
Stary 09-12-2013, 19:28   #10
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał marcinbb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie chce ich wyłączać na stałe Jednak tylko w czasie odmarzania, przedniej szyby i letnich wizyt na myjni bezdotykowej ( najczęściej kluczyki zostają w stacyjce w pozycji "1". I machają co tylko Karcher dosięgnie przedniej szyby.
Tym samym dzięki za wskazanie opcji Off w wycieraczkach sam bym się tego nie doszukał.
No ale jak to miałoby wyglądać, skąd auto wie że że jesteś w myjni a nie na trasie, albo akurat walczysz z lodem na szybie ?
Bardziej martwiłbym się o tylną wycieraczkę, o ile z przednią szybę oczyścimy to tylną nie zawsze ( nie ma na myśli kopy śniegu) a ta się włącza wraz z przednia i wstecznym jak to to wyłączyć? Da się ?
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania