![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2009
|
Macie jakiś pomysł jak odłączyć automatycznie włączające się przednie wycieraczki?
Wsiadam rano do samochodu szyby w śniegu i szronie stacyjka i wycieraczki 1 raz próbują zdrapać to co leży na przedniej szybie kosztem "piórek". Dalej włączam opcję "MAX" aby jak najszybciej roztopić te pozostałości po nocy i skrobie pozostałe szyby. Niestety przednia szyba odmarza najszybciej tam gdzie wieje na nią ciepłe powietrze jak dojdzie do czujki na lusterku dalej zaczyna zamiatać przednią szybę drapiąc nadal nierozmarznięte boki. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: A7 50 TDI Sportback Quattro
Silnik: 3.0 TDI 286PS
Rocznik: 2020
|
Wycieraczki wajchą o jeden w dół i będą wyłączone. U mnie jest tak - 0 - tak jakby przerywana - tu jest automat - potem ciągła wolna i ciągła szybka.
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Słaby pomysł wyłączać sobie coś co jest przydatne i pomocne!
Raczej trzeba samemu pamiętać aby rano przy zapalaniu samochodu w takich warunkach jak piszesz przełączyć wycieraczki z AUTO na OFF... Jak już bardzo chcesz się pozbyć automatycznych wycieraczek (które są przedmiotem pożądania wszystkich, którzy nie mają...) to ELMconfigiem na 2 stronie CCC w prawej kolumnie, czwarty od góry parametr zmieniasz z "Rain sensor" na "Without rain sensor". Jeszcze raz podkreślam, że moim zdaniem to słaby pomysł...
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
marcinbb
mogę Ci wyłączyć czujnik deszczu ELMConfigiem, wtedy w pierwszym do góry położeniu dźwigni wycieraczek, nie będzie pracy sterowanej czujnikiem deszczu, lecz wycieraczki będą pracowały w trybie z interwałem regulowanym pokrętłem na dźwigni ps. obstawiam, że na wiosną będziesz chciał spowrotem aktywować czujnik deszczu
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Nie chce ich wyłączać na stałe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednak tylko w czasie odmarzania, przedniej szyby i letnich wizyt na myjni bezdotykowej ( najczęściej kluczyki zostają w stacyjce w pozycji "1". I machają co tylko Karcher dosięgnie przedniej szyby.
Tym samym dzięki za wskazanie opcji Off w wycieraczkach sam bym się tego nie doszukał. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Cytat:
Dla mnie automatyczne wycieraczki działają bardzo dobrze. Tylko należy pamiętać aby po zakończonej jeździe wyłączać je do poz. "0". |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
We Włoszech samochód zawsze i wszędzie stał z otwartymi szybami często z laptopem na zagłówku, GPS`em na szybie. Zainteresował się raz sąsiad... chwilę przed burzą abym pozamykał okna bo mi tapicerka zamoknie (miasteczko około 10000 mieszkańców ).
W Polsce wychodzi na dokładnie to samo - złodziej nie tknie takiego samochodu bo się boi szczególnie w Warszawie. Tylko jedna uwaga od czasu kiedy ukradli mi zabezpieczony samochód pod blokiem mam znieczulice i zawsze wykupione AC. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
opcja off to opuszczenie dźwigni do pozycji 0 -_-
U mnie alarm by nie pozwolił na otwarte szybyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Odnośnie myjni to często jak podjeżdżam przemyć tylko światła to zostawiam auto włączone. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
U mnie alarmu niestety w fabryce nie zamontowali, a sam wiesz co możesz zastać w samochodzie zostawiając go w pełnym słońcu choćby na godzinkę szczególnie w pd. klimatach.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-08-2012
Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
|
Cytat:
Bardziej martwiłbym się o tylną wycieraczkę, o ile z przednią szybę oczyścimy to tylną nie zawsze ( nie ma na myśli kopy śniegu) a ta się włącza wraz z przednia i wstecznym jak to to wyłączyć? Da się ? |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|