Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-12-2012, 11:18   #1
fifel
ford::average

Model: Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi 109KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Zawór sterowania turbiną dopasowanie i gdzie on jest ?

Witam,

w poprzednim temacie szukałem rozwiązania problemu spadku mocy, dynamiki silnika i włączania się trybu awaryjnego (obroty do 3000).

ASO znalazło problem - przegryziony przewód do zaworu sterowania turbiną. Według ASO coś przegryzło ten przewód i przez to zawór się zatarł. Przewód dosztukowali i czekam na sprowadzenie zaworu - koszt 480 zł plus wymiana 150 zł.

Cena dość spora, stąd moje pytanie który to dokładnie zawór: czy chodzi o ten: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czy o gruchę turbiny?

Jeżeli o ten pierwszy to spróbuję go rozebrać i wyczyścić, tylko mam pytanie czy ewentualnie jeśli coś pójdzie nie tak, to czy można jeździć bez niego skoro i tak teraz jest zatarty? Chodzi o to że wizytę mam w ASO w kielcach a mieszkam w krakowie i jak coś pójdzie nie tak to muszę tam dojechać.

No i jeszcze pytanie gdzie ten zawór dokłądnie się znajduje? Od gruchy przy turbinie idzie przewód podciśnieniowy w kierunku grodzi i w lewo pod silnik, czy on idzie do tego zaworu?
Wyczytałem że żeby ten zawór sprawdzić to trzeba połączyć przewody VAC i OUT z ominięciem tego zaworu i jeśli wróci moc i dynamika to znaczy że zawór niesprawny, tylko trzeba uważać żeby turbiny nie przeładować.

I jeszcze w kwestii gruchy przy turbinie - jak dokładnie powinno się zachowywac cięgno? Jak dużo po odpaleniu silnika powinno iść na dół?

Ostatnio edytowane przez fifel ; 27-12-2012 o 13:11
fifel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2012, 15:41   #2
fifel

Domyślnie Odp: Zawór sterowania turbiną

Piszę tego posta dla potomnych bo problem został rozwiązany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Faktycznie winny był zawór sterowania turbiną pierburg. Znajduje się on z tyłu silnika i trzeba się do niego dostać od spodu. Dostęp jest trudny i trochę zabawy z wymontowaniem jest ale się da.

Przed wymontowaniem zaworu sztanga gruszki turbiny była cały czas w najwyższym położeniu, po wymontowaniu zaworu i połączeniu wężyków na krótko sztanga została na stałe wciągnięta i wracała do położenia najwyższego dopiero po rozpięciu wężyków.
Zawór wyczyściłem zgodnie z instrukcją znalezioną na forum alfy romeo (w alfach też jest pierburg bardzo podobny) i zamontowałem. Samochód dosłownie jeździ jak rakieta i wkręca się na obroty jak subaru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tu wklejam linka do instrukcji jak przeczyścić zawór sterowania turbiną z forum Alfy Romeo: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to śmiało proszę pytać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam wrażenie że jeszcze nigdy tak mój samochód nie fruwał jak teraz po tym zabiegu...
Stary 15-01-2014, 09:09   #3
pcrb

Imię: rafał
Model: c-max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

a zdjęcia porobiłes moze
pcrb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2014, 09:14   #4
fifel

Cytat:
Napisał pcrb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a zdjęcia porobiłes moze
Porobiłem ale zabij mnie, nie mam pojęcia gdzie ich nawet szukać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale zdjęcia nie będą Ci potrzebne, bo ten zawór jest praktycznie identyczny jak ten w alfie, więc korzystaj z tamtych zdjęć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 15-01-2014, 21:18   #5
michus

Imię: Michał
Model: Fusion
Silnik: 2.2
Rocznik: 2020

Mam taki zawor na zbyciu
michus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2014, 08:33   #6
internet.jerzy

Imię: Jerzy
Model: CMAX 1,6 TDCI Duratorq
Silnik: CMAX 1,6 TDCI Duratorq 110KM
Rocznik: 2007

Hej. michus ile chcesz za ten zaworek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
internet.jerzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2014, 09:07   #7
fifel

internet.jerzy, może jeszcze się wstrzymaj z kupnem bo nawet nie wiesz czy to jest przyczyna problemów, poza tym ten zaworek bardzo łatwo się regeneruje samemu z pomoc smaru - prosta i przyjemna robota, a zaworek jak nowy.

Wymienia się go tylko jak któraś membranka się uszkodzi albo jak zaworek całkiem się zatrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania