![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-04-2021
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI 109KM
Rocznik: 2011
|
W maju tego roku wymieniłem rozrząd w mojej foce (1.6 TDCi 109KM) i przy okazji został wymieniony także olej z filtrami. Zaraz po wymianie i ruszeniu w trasę zaczęła wyskakiwać kontrolka z komunikatem głosowym: "silnik usterka" i auto traciło moc. Udałem się z powrotem do mechanika i okazało się, że błąd tyczył się niskiego ciśnienia w turbosprężarce i ogólnie wszystko powinno być ok i jak kontrolka będzie wyskakiwać ponownie to mam przyjechać z powrotem i trzeba będzie zbadać turbosprężarkę. Od momentu wykasowania błędu kontrolka wyskakiwała sporadycznie. Czasami po przejechaniu 1000km cisza, a czasami potrafiła się znowu przypomnieć i co ciekawe nie zawsze auto traciło moc. I tak sobie jeździłem przez kilka miesięcy aż w końcu tydzień temu pojechałem do Wrocławia (200km) i od razu po odpaleniu auta zaczęła znowu wyskakiwać kontrolka "silnik usterka" i tym razem wyskakiwała cały czas i auto nie miało mocy. We Wrocławiu auto postało kilka dni i jak odpaliłem auto w dzień powrotu to zaczęła oprócz tej kontrolki co zawsze świecić się dodatkowo żółta kontrolka: check engine. i tak wracałem do domu z ciągle palącymi się kontrolkami i nie mając mocy.
W czwartek pojechałem na stację benzynową, żeby zatankować auto do pełna i standardowo 2 kontrolki się paliły i brak mocy. Kolejnego dnia ruszyłem w moje rodzinne strony gdzie mam mechanika i co ciekawe od razu po odpaleniu auta zniknęły wszystkie kontrolki i przejechałem 160 km bez żadnego problemu i bez ubytku mocy i auto chodziło jak igła. W takim razie w czym może tkwić problem, że auto ma czasami takie odpały? Dodam, że jeżdżę tylko trasy po drogach ekspresowych i autostradach. Czy w grę wchodzi regeneracja turbo? Przebieg wynosi 200 tys |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
A jakie konkretnie numery błędów teraz masz?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli...
No właśnie teraz przejechałem około 200 km i żadna kontrolka się nie zapaliła i auto chodzi bez żadnych zastrzeżeń. Czy jak podłącze auto do kompa to wykryje jakie to błędy wyskakiwały tydzień temu, czy nie bardzo? Ostatnio edytowane przez SRS ; 26-11-2021 o 18:29 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Powinno wykryć.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Pojechałem wtedy do mechanika no ale, że wszystko chodziło jak należy i nie wyskakiwała żadna kontrolka to doradził mi, że mam jeździć, bo on tu nic nie widzi i przyjechać jak wyskoczy znowu kontrolka.
No więc auto postało sobie kilka dni i dzisiaj wieczorem ruszyłem w trasę powrotną 160km. Od razu po odpaleniu auta po 2 minutach wyskoczyła kontrolka głosowa "silnik usterka", spadek mocy, ale zaraz zniknęła i przez 45 km jechałem z pełną mocą i wtedy jak się zatrzymałem na światłach to znowu wyskoczyła ta kontrolka, zniknęła, ale nie miałem mocy przez kolejne 20 km. Na 65 kilometrze nagle odzyskałem moc na kolejne 20 km i od 85 kilometra już do końca - 165 kilometra nie miałem mocy i wyskakiwała ciągle kontrolka: "silnik usterka". Po przyjechaniu podłączyłem auto do mojego świeżo kupionego interfejsu diagnostycznego i wyskoczył tylko 1 błąd: P0238 Manifold absolute pressure (MAP) sensor A, TC system high input Nie wiem też czy jest to powiązane, ale jakby problem się nasila kiedy temperatura jest bliska 0. Tydzień temu w czwartek jak było 13 stopni i jechałem tą samą trasę to miałem moc cały czas bez żadnej kontrolki. Co to może być? Jakieś sugestie? Nie chcę żebym mechanicy mnie naciagnęli na jakąś niepotrzebną naprawę. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Jak są takie efemeryczne błędy to najlepiej wozić interfejs ze sobą i podłączyć się choćby telefonem na poboczu czy parkingu (bez gaszenia silnika!). Btw czym się podłączasz? Jaki adapter? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
No to możesz nie widzieć połowy błędów na nim. Powinien mieć obsługę HS-CAN i MS-CAN jeśli chodzi o Focusy mk2, bezpiecznym (chociaż nie najtańszym wyborem) jest Viaken STN1170., a jako aplikacji użyj Forscana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W wersji kablowej możesz się połączyć z telefonem przez kostkę OTG. Zobacz mój post: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez hindus ; 26-11-2021 o 07:22 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dzięki, myślę, że może to być dobra inwestycja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a na podstawie błędu, który mi wyskoczył można coś wywnioskować?
Spróbować wymienić zawór podciśnienia turbiny (N75)? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Jak nie szkoda Ci kasy to możesz i pół samochodu wymienić a np. okaże się że to... świece żarowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|