![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Witam Szanownych Forumowiczów!
Zwracam się z prośbą o wstępną pomoc w rozwiązaniu problemu. Focus MK1 1.8 tdci, 2004 r., przebieg 155 tyś. km. Od około miesiąca pojawił się świst przy 2000 obr. przy przyspieszaniu. Poczytałem na forum. Wiem, że trzeba sprawdzić przewody turbo, samo turbo itp. Wydawało mi się, że jeździ w miarę dobrze, przyspieszenie całkiem ok. Spodziewałem się niewielkiego pogorszenia, bo założyłem na dach niewielki box. Jeżdżę spokojnie, ale dzisiaj się spieszyłem i były wyższe obroty. Świst sobie jest, ale silnik na każdym biegu kręci do 3800 obr., potem nagle 0 mocy i ledwo wkręca się do 3900 obr i potem już nie ma szans na więcej. Może tak jest ustawione odcięcie? Nie wiem jak było wcześniej, rzadko wkręcam na wysokie obroty. Teraz słychać ten świst również na postoju przy ok 2500-3000 obr. Jest z okolicy spodu auta, jakby pod przednimi fotelami lub bardziej z przodu, chociaż dźwięki czasem mogą się nieść z innej okolicy. Pytanie wiadome - co to może być? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy raczej jechać do mechanika czy turbo-speca? Z góry dziękuję za porady! Pozdrawiam! Piotr |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
1. Diesla nie kręci się powyżej 3 tyś. Nie ma po co - ropa za wolno się spala na takie obroty.
2. Świst należy jak najszybciej wyeliminować. Sprawdzenie szczelności dolotu nie zajmuje więcej niż 10 minut.
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Dziękuję! Zwykle tyle nie kręcę, ale jestem zdziwiony, że tak nagle wysiada. Może to normalne w tdci, że kręci max do 3800-3900 obr./min.?
Dzisiaj pojawiło się coś nowego. Silnik mało nagrzany (ale nie zimny) stracił moc ok. 2000-3000 obr. Bardzo słaba reakcja na gaz i prawie nie przyspieszał. Coś jakby jechać na 4. biegu 20 km/h i próbować wyprzedzać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po kilku sekundach coś się zmieniło i znowu normalnie przyspiesza. Pozdrawiam! Piotr |
|
|
|