Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-10-2010, 22:39   #1
Aberr1982
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie dławienie, czkawka silnika 2.0 TDCI 136 KM

Ponawiam pytanie odnośnie dziwnego dławienia silnika, moja FOKA II 2.0 TDCI 136KM przy dodawaniu gazu na 2 lub 3 biegu przy obrotak miedzy 1,5 a 2,2 tysiaca lekko się zadławia na okolo 0,5 sek (tak jakby czkawka), przy odpaleniu silnika gdy jest zimny zaczynam wyczuwać pewnego rodzaju wibracje , takie krótkotrwałe konwulsje autem wywołane praca silnika ..... czy to normalne ????? wydaje mi się, że czkanie zaczyna sie na ciepłym silniku. Byłem w serwisie ..... znaleźli jakies błędy czujnika skrętu..... i coś z wymiana spalin ale nie pamietam co, usuneli błędy..... w efekcie te lekkie dławienie już mniej występuje na biegu 2, za to na biegu 3 i czasami na 4dosyć często ..... naprawde nie mam pojęcia o co chodzi i co może być przyczyną. RATUNKU.

Aberr1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2010, 11:11   #2
Komor
ford::advanced

Imię: M
Model: Modeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: dławienie, czkawka silnika 2.0 TDCI 136 KM

Auto jeździ tylko po mieście czy ganiasz go też po trasach?
Komor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2010, 12:01   #3
Aberr1982
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009

jak narazie to tylko miasto ..... i dojazdy do pracy 20 km w jedna strone. Najlepsze jest to, że to nie zawsze pojawia się w tym samym czasie, na przykład dzisiaj nie miałem problemów tej maści ..... ręce mi już opadają.

P.S. Po zdjęciu widze kolega troszke speedowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jaka drózyna jeśli moge wiedzieć ????? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. byc może smarowaliśmy sie gdzieś na zawodach przez ostatnie 6 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Aberr1982 ; 06-10-2010 o 12:48
Aberr1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2014, 08:23   #4
Liukas
ford::amateur

Model: FORD FOCUS MK2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006

Witam wszystkich,
po przeszukaniu forum chyba ten temat najbardziej odpowiada problemowi jaki mnie spotyka.

Od pół roku jestem posiadaczem Focusa mk2, 2.0 tdci z 2006. Auto "po rodzinie", aktualny przebieg 55tys.

Auto przez 6 lat było użytkowane głównie na krótkich trasach, 2-3km dziennie. Po zakupie jeżdżę nim codziennie do pracy, trasą, około 50 dziennie.

Jesienią 2013 czyli kilka miesiące po zakupie pojawiły się sporadyczne problemy przy dodawaniu gazu po zmianie biegu na wyższy kiedy obroty zaczynały rosnąć od około 1,8-2tys. Auto sprawiało wrażenie jakby nie reagowało na dodawanie gazu, dławiło się i szarpało, dopiero po kilkudziesięciu sekundach pulsowania gazem, samochód jakby zaskakiwał i obroty "wystrzeliwały" w górę. Kulminacją problemu był brak możliwości ruszenia z miejsca po nocy, auto gasło po lekkim puszczeniu sprzęgła, dopiero pulsowanie na luzie przez jakiś czas pomogło. Auto zostało podłączone pod kompa, wykasowano błędy (zawór EGR, zbyt słabe doładowanie turbiny) i "przedmuchane" na trasie.

Problem cudownie znikł na około 3 miesiące.

Jakiś miesiąc temu problem powrócił, można powiedzieć z nasileniem. W skrajnych przypadkach, nie ma możliwości ruszenia ze świateł, co przy ruszaniu pod wzniesienie kończy się kilkakrotnym zgaszeniem silnika.

Problem zdaje się występować losowo, bez względu na temp silnika, otoczenia itp.

Jedynie wydaje mi się że najczęściej ma miejsce po wbiciu wyższego biegu jadąc pod górę, mimo, że obroty nie spadają poniżej 1800.

Auto po raz kolejny zostało podłączone pod kompa, tym razem żadnych błędów nie było, na postoju zawór EGR działał sprawnie, doładowanie turbiny na właściwym poziomie.

Auto zostało ponownie "przedmuchane" na trasie pod 200km/h co usunęło problem na dosłownie dwa dni, po czym objawy powoli znów zaczynają się nasilać.

Na co dzień nie wydaję mi się, żebym go zamulał, obroty podciągam pod 2,5-3 tysiące po rozgrzaniu silnika. Auto stoi w garażu, temp. w największe mrozy min. 2 C. W zimę po postoju pod pracą przy minus 15 C parę razy dłużej musiałem go kręcić aby zapalił ale to chyba normalne dla diesla.

Jedynie co może jeszcze niepokoić to kilku sekundowe falowanie obrotów po uruchomieniu, "fala" obrotów po puszczeniu sprzęgła na luzie po zatrzymaniu. Falowanie jednak w zakresie 100-150 obrotów.

Spotkał się ktoś z Was z takim problemem ?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Liukas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2014, 08:31   #5
piotrekone12
ford::advanced

Imię: Piotrek
Model: jest S-MAX 2.0TDCi Titanium S, był FOCUS MK3 1.5TDCi, FOCUS MK3 i FOCUS MK2 1.6 TDCi, C-MAX 2.0i
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Na początek sprawdziłbym filtr powietrza i filtr paliwa
piotrekone12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2014, 11:13   #6
Radek27
ford::average

Imię: Radek
Model: C-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004

Wyczyść EGR mechanicznie, przedmuchanie na trasie nie na wiele się zdaje i pamiętaj też o sprawdzeniu czy nie zacina się na mechanizmie tam przy silniczku od dołu zaworu (bieżnia i łożysko). Po wyczyszczeniu można też zrobić adaptację ale to już albo elm i forscan albo gdzieś w serwisie co mają diagnostykę. Pozdrawiam
Radek27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2014, 11:52   #7
Liukas

piotrekone12, dzięki za sugestię, filtry wymieniałem 6tys temu więc ich nie podejrzewałem ale nie zaszkodzi sprawdzić;

Radek27, dzięki również, też kombinowałem nad EGR ale czy możliwe żeby wybiórczo się raz zacinał a raz nie ? Masz jakieś doświadczenie z czyszczeniem ?
Z tego co czytałem / słuchałem nie wiele to pomaga przy EGR sterowanych elektronicznie a nie ciśnieniowo;
Stary 19-02-2014, 16:21   #8
Radek27

Witaj u mnie nie było błędu na komputerze i dolegliwości były słabe to znaczy troszkę pooszarpywał w okolicy 2000tyś obrotów, jak go czyściłem to nie był mocno zabity ale przycinał się przy silniczku tam jest taka bieżnia i malutkie łożysko musi ono lekko tam chodzić trzeba trochę pokombinować i czymś przesmarować. U mnie 4miesiące od czyszczenia i na razie spokój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-02-2014, 10:11   #9
Liukas

Problemem okazał się EGR. Nie podjąłem się czyszczenie, odłączyłem wtyczkę.
Auto zyskało drugie życie, płynne zmiany biegów, brak poszarpywania, niemal aksamitna praca silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozostała jedynie żółta kontrolka ukł. wydechowego.

Zna ktoś może jakiegoś magika w okolicach Warszawy lub sposób (o ile w ogóle taki jest) na zmianę w sofcie po której kontrolka mimo odłączonej wtyczki EGR nie będzie się palić ?

Zawór elektrycznie sterowany więc podejrzewam, że to może być problem.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Stary 25-02-2014, 09:15   #10
Radek27

Podobno jest możliwość wywalenia EGR-a z softu ale jest to tak trudne jak usunięcie DPF-a, musiał byś się dowiedzieć w zakładzie co robi chiptuning i usuwa DPF-y tylko nie wiem czy nie będzie drożej niż nowy EGR, może jak byś brał jakiś komplet chip usunięcie EGR-a i DPF-a to dali by ci dobrą cenę? Możesz też zapytać Heko z naszego forum.
Odpowiedz

Zasady postowania