![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witajcie.
Proszę o pomoc w interpretacji wyników przeglądu przed sprzedażowego S-MAXa rok 2009 silknik 1.8 TDCI: http://otomoto.pl/ford-s-max-1-8-tdc...C32301940.html Byłem oglądałem i oglądałem, sprzedaje go nasz kolega z forum. Wszystko co mówił pokryło się z tym co wykazał przegląd. Niestety jak to zawsze jest musi wyjść coś dodatkowo. Mianowicie wyszło że samochód ma skrzywiony wahacz górny tylny, pokrzywione mocowanie wahacza krótkiego prawego przy belce. Jak się przyjrzeliśmy ma wybraną oponę od środka czyli faktycznie skrzywienie wpływa na zbieżność. Wygląda na to że właściciel przyłożył w jakiś krawężnik albo wpadł w dziurę i potem z tym już jeździł. Dodaje skan testu hamowania. Pytanie czy da się naprostować? Czy warto? Do tego wyszło kilka błędów na komputerze, proszę o pomoc w ich interpretacji: 1. ABS – Utrata łączności z SAM. Możliwe przyczyny: błąd komunikacji CAN, wewnętrzna usterka SASM 2. ABS – Utrata łączności z ECM/PCM A. Możliwe przyczyny: utrata łączności z PCM, nie odebrano jednego lub wszystkich komunikatów z PCM, brak komunikatu CAN z PCM, brak możliwości nawiązania transmisji danych z PCM 3. IPS – Moduł sterujący tablicą rozdzielczą. Nieprawidłowe dane uzyskane z VDM. 4. BCMii – Moduł sterujący układami nadwozia. Kluczyk PATS 5. Moduł sterujący sprzętu audio. Moduł sterujący. Co te błędy mogą oznaczać? Co myślicie o tym aucie? Jest sens pchać się w nie wg Was? Jak trzeba jeszcze którychś kartek z przeglądu to nie ma problemu zeskanuję i dodam. Pozdrawiam Darek |
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Lexus IS300h
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015
|
No nie wiem, czy takie uszkodzenia powstają po uderzeniu z niewielką prędkością w krawężnik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W poprzednim ogłoszeniu była mowa o lakierowanym błotniku tylnym lewym- może w wyniku kolizji ucierpiało również zawieszenie, którego nikt nie poprawiał, a zajęto się tylko blachą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prawie wszystko da się zrobić, nie wszystko się opłaca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczytane błędy nieistotne. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak lewa strona zrobiona, zmieniony był wahacz z tej lewej strony i opona - czyli zawieszenie robione było z lewej. Z prawej na pewno nie był robione.
Czyli możliwe że prawa strona przez lewą? Nie bardzo bo lewa była robiona teraz, a opona widać że bierze od środka od dawna, czyli to musi być wcześniejsza już sprawa dlatego podejrzenie o ten krawężnik lub dziurę. Kiedy nie opłaca się robić? Pozdrawiam Darek |
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
Dodam prostą sprawe dla zobarazowania sprawy.
Tak tylni lewy błotnik malowany oraz wymieniony wachacz górny plus opona. Skrzywienie wachacza górnego dotyczy prawej strony z tyłu czyli druga strona a tam nic nie było szperane. Opony tak są bardzo słabe i widać wieksze przydarcie o ok 1mm od wewnętrznej strony ale te opony są z przodu ( opony do wymiany bo całkowicie mają ok 2,5mm maks) Może były z tyłu wcześniej założone ale tego ja nie wiem. Co do błędów to przyznałem racje oglądającemu że akumulator był rozładowany i musiałem podładować oraz że brakło paliwa i auto się samo wyłączyło. Gość w servisie powiedział że najpierw trzeba wymienić wachacz, pożniej ustawić zbieżność z tyłu a następnie ustawia się przód do tyłu , czy to prawda ????? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
jeżeli koszt naprawy jest nieproporcjonalny do wartości auta, ale tak naprawdę podjedź do warsztatu zapytaj się co dokładnie trzeba zrobić o koszty naprawy i dopiero wtedy będziesz miał obraz wydatków jakie musisz ponieść.
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Lexus IS300h
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015
|
Trzeba dokładnie przejrzeć tylne zawieszenie- mogły ucierpieć dwie strony.
Wymienić co uszkodzone i ustawić zbieżność tak jak mówił pracownik warsztatu (1. Tył 2. Przód) Oszacować kosztów przez Internet, bez dokladnych ogledzin, się nie da |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Logicznym jest , że jeżeli auto ktoś sprzedaje tak młode auto to: 1) było uderzone i ma mały przebieg jak tutaj 2) jest bezwypadkowe ale ma dużo więcej przejechane niż te uderzone. Ja osobiście nie widzę nic złego ani w 1 ani 2 opcji jeżeli auto z dużym przebiegiem ( np 200 tyś) było użytkowane na zachodzie i nie jest zajechane w środku. Co do błędów - mało ważne, typowe błędy które po skasowaniu już się nie pojawią. A wracając do S-maxa kolegi z forum. Nie bał bym się tych wahaczy. Niech kolega opuści trochę z ceny i sobie naprawisz niekoniecznie w serwisie bo tam ceny są masakryczne.
Ostatnio edytowane przez GracjanLewicz ; 09-03-2014 o 22:15 |
|
|
|
#8 |
|
|
Nie boję się wahaczy jeśli o to chodzi, bardziej mnie męczy to mocowanie wahacza do belki.
|
|