![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mirek
Model: MONDEO Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 140KM
Rocznik: 2008
|
Witam, jak w temacie - zakupiłem nie dawno C-MAX'a 2.0TDCi z 2004roku i po miesiącu użytkowania zauważyłem, że tylne szyby się nie opuszczają (czy to z pozycji kierowcy, czy pasażera). Co może być przyczyną? Z tego co wyszukałem to jest jeden bezpieczników odpowiedzialny za opuszczanie przodu i tyłu - a przód działa bez zarzutów.
Druga sprawa nie działają światła wsteczne, który bezpiecznik jest za to odpowiedzialny? Z góry dziękuję za pomoc. Ostatnio edytowane przez knt999 ; 14-05-2013 o 13:53 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 tdci psa
Rocznik: 2003
|
jesli dysponujesz kodem do radia ( jesli masz fabryczne ) spróbuj od rozłączenia i ponownego podłączenia akumulatora
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: MARCIN
Model: FOCUS C-MAX TITANIUM
Silnik: 1.6 TDCi . 109 KM
|
witaj. i jak doszedłeś czemu te szyby nie działają, bo z tego co piszesz to nie mają prądu do działania skoro 2 nie ruszają się. (pilotem też sprawdzałeś rozumiem) trzeba przytrzymać zamykanie lub otwieranie centralnego zamka po kilku sekundach szyby się otwierają trzymając otwieranie drzwi. U mnie wszystkie 4 tak chodzą. gdzieś w instrukcji czytałem ze możne je tak zaprogramować by tylko przednie działały z pilota np. Chyba czeka cie wizyta u elektryka...
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Proponuję przed rozbieraniem drzwi odczytać błędy tylnych modułów drzwiowych. Jak szyby nie chodzą to muszą być błędy. Będzie z grubsza wiadomo o co chodzi. Błędy można odczytać ELMconfigiem.
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam, po 3-miesiącach postanowiłem znów ruszyć temat niedziałających tylnich szyb w moim C-MAX'ie.
Otóż rozebrałem dziś boczki z drzwi i jak się szło domyśleć guzik zobaczyłem i się dowiedziałem: - kable wygląda, że są połączone (jedna wiązka jest nie wpięta - ale po kolorach kabli wyglądają mi na audio fot. w załączeniu), [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - jeśli wciśnie się przycisk opuszczania to słychać w tym mechanizmie/silniczku "pstryk" i zero reakcji, odkręciłem silniczek z drzwi i tak samo "pstryk" i nic więcej, - jeśli na drzwiach kierowcy włączę blokadę tylnich szyb, podświetlanie tylnich przycisków opuszczania się wyłącza, - akumulator rozłączałem - nie pomogło, - wyciągałem bezpiecznik - jeśli dobrze znalazłem - nr 63 (25)- o dziwo szyby bez niego przednie działały... - nie mam niestety kabla aby połączyć się z komputerem i to sprawdzić czy są jakieś błędy... Zastanawiam się czy ma sens jeszcze rozebranie przednich drzwi i przełożenie silniczka do tyłu i sprawdzenie czy będzie działało opuszczanie? Czy silniczki są te same? Ma to sens w ogóle? Jeśli tak to przednie boczki drzwi tak samo się demontuje jak tylne? Proszę o pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli w ogóle jest możliwa na odległość... Jedyny plus dzisiejszych napraw, to poradziłem sobie dzięki temu forum z niedziałającymi światłami wstecznymi - winien był czujnik na skrzyni - na razie wyczyszczony i wszystko działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez knt999 ; 19-08-2013 o 19:59 |
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez knt999 ; 04-03-2014 o 07:56 Powód: dodanie kodu błędów |
||
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Szymek
Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.0 PB, 145KM
Rocznik: 2007
|
Podobny problem miałem w focusie Mk1. Po naciśnięciu przycisku słychać było "pyk" ale szyby nie schodziły.
Najczęstszą przyczyną nie otwierania się szyb są ich mechanizmy w których występuje jeden element plastikowy który pod wpływem zmian temperatury zimno/ciepło potrafi się połamać i spada linka. Rozwiązaniem problemu w moim przypadku był zakup używanych mechanizmów podnoszenia szyb na tył z allegro, od razu wymiana tych plastików na metalowe- sam sobie podszlifowałem rowek na linki. Montaż zajmuje jakieś 1,5h na jedną stronę. Ważne jest abyś posłuchał czy silniczki podnoszenia szyb działają- jeśli nie to istnieje ryzyko uszkodzonych silniczków bądź też przerwania wiązki- najczęściej wiązki przerywają się na "zagięciach"- czyli w drzwiach w tej plastikowej obwódce czy też na tylnej klapie.
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-11-2012
Model: focus mk2
Silnik: bezyna
Rocznik: 2005
|
Witam czy ktoś wie jak wymienić przycisk do opuszczania szyby przedniej pasażera w Focusie mk2
|
|
|
|