Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-01-2012, 18:51   #1
lukasz0318
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Zakup Focusa diesla kombi

Witam wszystkich. chciałbym w niedalekiej przyszłości zakupić focusa mk1 tak z 2000-2002 roku. z silnikiem diesla. noi teraz nie wiem ktory silnik lepszy. czy ten tddi czy tdci?

przeczytałem ten temat ale jakoś mi to nie pomogło nadal jestem w kropce.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

do czego ma mi służyć samochód? zwyczajnie do jazdy ok. 15 tys km rocznie w tym dłuższe trasy czasami.
interesują mnie informacje co do silnika i eksploatacji. chciałbym tez wiedzieć jaka jest pojemność bagażnika w kombiaku w litrach i wymiary w cm jeśli ktoś może podać. z tego co czytałem gdzies tam to silniki tdci są bardzo awaryjne i nie nadają się na długie trasy bo siadają te kola dwu masowe czy coś takiego i wtryski i ze w razie cos nie naprawi tego zwykły mechanik z drugiej strony 90KM to chyba trochę mało jak na samochód który wazy około 1,5t?!

powiedzcie cos konkretnie. planuje kupic tak na przełomie marca kwietnia w granicach do 12 tysiecy zł ja się uda.

znalazłem cos takiego:

ale zaniepokoiło mnie trochę to ogłoszenie bo wcześniej były dwa focusy jeden ten a drugi zdjęcia niby te same trochę inna sceneria ale silnik inny i wyposażenie tez inne trochę

poradźcie coś bo autko naprawdę mi się podoba a nie wiem już sam co wybrać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg snapshot.png.jpg (87.3 KB, 44 wyświetleń)

lukasz0318 jest offline  
Stary 03-01-2012, 19:44   #2
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Domyślnie Odp: Zakup focusa.DIESLA kombi

co do auta z ogloszenia licznik napewno cofniety (magiczne granice 170 tys Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
ja polecam albo silnik TDDI 90KM(mozesz wrzucic czipa i bedzie ok 115KM) ktory to jest prosty w budowie i malo awaryjny albo TDCi 115 KM ( z czipem to pewnie kolo 130 KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
silnik TDDI iTDCi bedzie mial podobne koszty eksploatacji ale za to w TDCi trzeba bardzo uwazac na paliwo (musi byc b. dobre) napewno tez w razie awari ukladu wtryskowego czy sprzegla bedzie droższy w naprawie po za tym reszta to jest wszystko to samo praktycznie
Uziu jest offline  
Stary 03-01-2012, 21:35   #3
Fokus08
ford::average

Model: FFII FL
Silnik: było 1.6 Duratec 100KM, jest 1.6 TDCi 109KM
Rocznik: 2008

Jak masz zamiar robić ok 15k km rocznie poszukaj lepiej benzyny - mniejsze koszty w przypadku napraw i mniej czuła na jakość paliwa.

Pozdrawiam
Fokus08 jest offline  
Stary 03-01-2012, 23:24   #4
lukasz0318

moze inaczej do ladnej ropy mam dostep za troche mniej niz obecnie na stcajach i raczej bede miał przez dłuższy okres, wiec dlatego tez patrze na diesla a po 2 benzyny mi zeżre 8l a ropy 5-6l Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lukasz0318 jest offline  
Stary 04-01-2012, 09:52   #5
jrc_69

Imię: Jacek
Model: Focus Mk1 HB
Silnik: 1,6 Zetec LPG
Rocznik: 2003
Domyślnie

Złudna oszczędność... Już to przerabiałem.Jeśli padnie Ci coś w dieslu to w oka mgnieniu zobaczysz jak całe oszczędności na paliwie pójdą w diabły. W benzynie jednak naprawy są sporo tańsze i większy spokój ducha gdy przyjdzie zima. Na razie jej nie ma ale gdy tylko przyjdą mrozy to zobaczysz ile przybędzie tematów typu: czemu mój Focus słabo odpala lub wcale. Skoro tylko czasami masz zamiar wypadać na dłuższe trasy a reszta głównie po mieście to raczej bym liczył przynajmniej koło 7-8l/100km (moje stare Mondeo 1.8 TD 90Km) a nie sześciu. W trasie benzynką zejdziesz do około 7l/100.

A jeśli chodzi o tego z ogłoszenia to na pierwszy rzut oka wygląda dosyć ładnie, ale:
-ma tylko 2 poduszki a nie 4 ( brak wszywek z boku foteli),
- dziwna antena na dachu, jeszcze takiej nie widziałem :-)
- "wielofunkcyjna kierownica", jeśli chodzi o sterowanie radiem (którego zresztą nie ma) jako wielofunkcyjność to brawo,
- podgrzewana przednia szyba, w tym akurat egzemplarzu jej nie znajdziesz bo nie ma włącznika. Czy jest klima, nie widać bo tak zdjęcie zrobione.
- jak to kiedyś ktoś napisał, obciążniki przy wyważaniu alusów to chyba powinny być od środka a nie na zewnątrz,
- no i najgorsze - dziura wypalona po fajce u mnie by go dyskwalifikowała!
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 06-01-2012 o 11:39 Powód: pkt 21 regulaminu
jrc_69 jest offline  
Stary 04-01-2012, 10:30   #6
kiceq

Model: Focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999

Kupuj diesla, tylko akurat nie tego. Będziesz musiał trochę poszukać konkretnej sztuki a o taką przy 10 latach będzie ciężko. Koledzy doradzają Ci benzynę ale spalanie zabija portfel, założysz podtlenek LPG i koszty ewentualnych napraw są takie same jak przy dieslu więc to wszystko się wyrównuje.
kiceq jest offline  
Stary 04-01-2012, 16:15   #7
fordziak4971
Zablokowany

Imię: Przemek
Model: 2 X Focus i 4 X Mondeo
Silnik: 2 X 1.8TDDI(75KM i 90KM) 3 X Mondeo(115KM) i Mondeo(130KM)
Rocznik: 1997

Cytat:
Napisał jrc_69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Złudna oszczędność... Już to przerabiałem.Jeśli padnie Ci coś w dieslu to w oka mgnieniu zobaczysz jak całe oszczędności na paliwie pójdą w diabły. W benzynie jednak naprawy są sporo tańsze i większy spokój ducha gdy przyjdzie zima. Na razie jej nie ma ale gdy tylko przyjdą mrozy to zobaczysz ile przybędzie tematów typu: czemu mój Focus słabo odpala lub wcale. Skoro tylko czasami masz zamiar wypadać na dłuższe trasy a reszta głównie po mieście to raczej bym liczył przynajmniej koło 7-8l/100km (moje stare Mondeo 1.8 TD 90Km) a nie sześciu. W trasie benzynką zejdziesz do około 7l/100.
Kolego, to nie jest silnik 1,8TD, tylko silnik 1,8TDDI ma bezpośredni wtrysk. Zapala idealnie zimą.
fordziak4971 jest offline  
Stary 04-01-2012, 18:28   #8
lukasz0318

dobra chlopaki juz mniej wiecej wiem na co mam patrzec. z tego co zrozumialem to bardziej sie opłaci kupić autko z silnikiem tddi. co do spalania i tej jazdy po mieści akurat po nim jezdze najmniej bo mam 20 pare km do pracy i jak jade to praktycznie nie stoje na zadnych swiatlach wiec raczej jest to ciagła jazda a nei wahlowanie biegami i hamowanie co dwie minuty. mam jeszcze takie pytanie bo szedlem sobie dzisaij i zauwazylem mondeo kombi z 2001 roku i tak zadzwonilem z ciekawosci jaka cena, no ale nie o tym chciałem mowic a mianowicie gościu mi powiedział ze w rozrządzie jest łańcuszek i takie miłe zaskoczenie i teraz pytanie czy w tych focusach tez rozrzad jes na łancuszku czy na pasku? to mondeo mialo silnik 2.0 tddi 115km.
lukasz0318 jest offline  
Stary 04-01-2012, 20:08   #9
jrc_69

Imię: Jacek
Model: Focus Mk1 HB
Silnik: 1,6 Zetec LPG
Rocznik: 2003
Domyślnie

Łańcuszki były w benzyniakach HE. W dieslach pasek + rolki.
Skoro dłuższe odcinki to może się opłacać zwłaszcza, że masz "dojście" :-)

Zapala idealnie zimą.[/QUOTE]

...czego życzę wszystkim użytkownikom.

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 06-01-2012 o 11:39 Powód: pkt 21 regulaminu
jrc_69 jest offline  
Stary 04-01-2012, 21:55   #10
darrally
ford::average

Model: MONDEO KOMBI TITANIUM X
Silnik: 2.5T 246KM/386Nm mod by heko
Rocznik: 2008

Na zdjeciach pokrzywione obie przednie felgi!!!
darrally jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania