![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysiek
Model: mondeo mk3 po lifcie
Silnik: 2.0 131 KM
Rocznik: 2006
|
witam
mam problem z Cmaxem 1.6 tdci 110 KM auto ma turbo dziure jak chce wyprzedzać / przyspieszyć mocno to dopiero po paru sekundach reaguje auto na gaz. wcześniej byłem na kompie i wykrył błędy EGR: - zawór zaklinował się w położeniu górnym i jeszcze jakieś , nie pamientam dokładnie błedy zostały pokasowane ale nic to nie dało. czy to mozliwe że egr padł? może da sie go jakoś reanimować (czyścić)? warto kupować urzywke? takie pytanie poza tematem jakiej marki olej wlać? coś takiego bym mógł kupić w sobote/niedziele bo tylko wtedy mam czas. jaka lepkość i ile potrzeba litrów? pozdro |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
A od kiedy to wykasowanie błędów je rozwiązuje? Jeżeli zaciął Ci się EGR, to jak najbardziej turbawka może nie dmuchać tak jak trzeba. Po pierwsze ciśnienie w układzie wydechowym, które ją napędza będzie niższe niż mogłoby być, gdyż część spalin nawieje do kolektora dolotowego, po drugie będziesz miał mniej tlenu w dolocie, bo się ze spalinami wymiesza.
Z używkami to jest różnie - trafisz albo nie. Możesz spróbować wyczyścić i zaślepić, poszukaj na forum, jest kilka jeśli nie kilkanaście tematów łącznie z fotorelacjami. Samo zaślepienie dużo nie da jeśli nie przywrócisz sprawnego działania - jak się będzie zacinał, to i tak będzie rzucał błędami i może przestawić silnik w tryb awaryjny. Teoretycznie nawet po czyszczeniu wypadałoby EGRa skalibrować, ale to da się zrobić ELMem, nie trzeba IDSa.
|