Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-07-2016, 18:47   #1
kopan
ford::amateur

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 b
Rocznik: 2009
Domyślnie Duszenie się auta oraz utrata mocy. Błąd kolektora ssącego.

Witam, mam problem z moim Mondeo mk4 2.0b 145 km 2009 rok. Dokładnie chodzi o kolektor ssący. Auto zaczęło się dusić i straciło moc. Jednak nie zawsze, czasem idzie jak burza. Po sprawdzeniu auta pokazuje mi dwa błędy:
- P1549 kontrola zaworu zmiany przekroju kolektora dolotowego rząd 1
- P2008 kolektor dolotowy o zmiennej geometrii

Mechanik zalecił zmianę elektrozaworów klap kolektora. Cena 450 zł za część i nie mam pewności, że to będzie to. Ostatnio czytałem o urywających się klapkach i konsekwencjach tego zdarzenia i zastanawiam się nad usunięciem tych klap. Mimo, że auto ma pewny przebieg 98 tyś. km, wolę dmuchać na zimne. Nie jestem mechanikiem,ale na chłopski rozum, gdyby usunąć mu klapki kolektora to czy wgl potrzebny byłby ten elektrozawór ? Gdyby go usunąć zupełnie paliłby się check ? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi,gdyż jutro muszę zacząć działać. Dodam, że na dniach chce założyć instalację lpg.

Pozdrawiam serdecznie.

Ostatnio edytowane przez kopan ; 03-07-2016 o 18:57
kopan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania