![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 Duratec
Rocznik: 2006
|
Witajcie!
Po zakupie Forda Mondeo Mk3 z 2006 roku borykałem się z problemem podnoszenia się obrotów o 200-300 przy zmianie biegów oraz ich powolne opadanie, przy okazji hamowanie silnikiem sprawiało problemy, tzn było strasznie słabe, a czasem podczas hamowania było czuć jakby samochód sam lekko dodał gazu na chwilkę. Znajomy mechanik sprawdził kolektor, przeczyścił silnik krokowy i przepustnicę ale nic to nie dało, w końcu zakupiliśmy używany zawór EGR, ponieważ na starym było widać że elektromagnes nie pracuje poprawnie. Zmieniliśmy jedynie elektromagnes (górną cześć zaworu). Po odpaleniu silnika jak ręką odjął problem zniknął, jednak po przejechaniu kilkunastu kilometrów problem wrócił. Obecnie jest tak, ze raz jest dobrze, a raz jak dawniej (z przewagą tego jak dawniej). Gdy obroty spadają poprawnie i hamowanie silnika jest bardzo dobre, jadąc z góry czasami poczuję lekkie pociągniecie do przodu (coś w rodzaju dodania lekko gazu) wtedy problem znowu powraca. Co w takim razie radzicie? Wymianę całego zaworu EGR? słyszałem, że jest go dość ciężko odkręcić, czy coś w środku mogło się zepsuć? Bo z tego co czytałem głownie awarią ulega elektromagnes. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Czy masz DPFGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Upss - Twój to benzyniak - wycofuję pytanie. |
|
|
|