Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-07-2013, 17:09   #1
lukaszmondeo
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2001
Domyślnie Słaby i dużo pali...

Witam Wszystkich...

Wiem ze temat był juz wertowany ale kazdy przypadek jest inny.
Posiadam PB+lpg 1,8 16v duratec 110km

auto jest strasznie słabe i dużo pali próbowałem dzisiaj ruszyć z piskiem opon to moge o tym zapomnieć jest aż tak zamulony... zima zaczoł więcej palic, myślałem że to wina temperatury ale teraz spalanie nadal wzrosło nawet w ciepłe dni kiedyś palił około 9-10 lpg teraz 12,5-13,5 nizej 12 nie zejdzie w trasie a kiedys w trasie spokojnie 8-8,5 litra
kolejnym objawem jest takze czasem falowanie obrotów i nierówna praca silnika na wolnych i lekkie miganie świateł (wszystkich kontrolek wewnątrz i świateł mijania na postoju)
nie wiem juz co robić sprawdziłem chyba wszystko co sie dało
miał ktoś z was podobną akcję????
poczytałem fora i sprawdzałem różne rzeczy i niestety na nic nie trafiłem pozatym nie ma nikt takiego problemu jak ja. nie trafiłem jeszcze u nikogo takich objawów jak mam ja.

Łukasz

lukaszmondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2013, 20:34   #2
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Słaby i dużo pali...

Rozumiem, że podstawowe elementy jak filtry, oleje masz ogarnięte, a świece i kable w idealnym stanie? Jeśli tak to można przyjrzeć się katalizatorowi, może się przytkał.

EDIT: Widzę teraz PB+LPG. Czy objawy występują zarówno na PB jak i LPG?
Stary 23-07-2013, 21:07   #3
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Sprawdź sondę lambda.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2013, 08:48   #4
lukaszmondeo

tak filtry oleje ok. kable swiece i cewka maja zrobione niecałe 10000km
świece motrocraft platuinum
kable ngk
cewka beru
po wymianie bez zmian
tak samo sonda nowa ale tak stara miezyłem miernikiem i oscylowała pomiedzi 0,2 do 0,9v wiec wszystko ok

alternator tez sprawdzałem mam nawet dwa i obydwa miałem u elektryka niby wszystko ok podmieniam je i bez zmiany objawów.

według mnie ładowanie troche słabe 13,55-13,6 volta niezmienne cvzy dodam gazu czy powłaczam wszystko czy nie zmienia sie tylko o 0,05 v jak widzicie ale to chyba normalne

tylko tak jak mówie jak dla mnie troche słabe dziwne czemu tak jest... powinno byc przynajmiej 13,9 minimum a 14,2 to spoko

kompa tez sprawdzałem zero zimnych lutów wtyczka ok
pozatym wszystkie wtyczki przy silniku od wszystkich czujników jakie znalazłem popryskałem preparatem kontakt s61 usówa i zapobiega zaśniedzieniu

sprawdzałem takrze czujnik ciśnienia wspomagania jak go odłaczam to podskakuja nieznacznie obroty, to jest objaw ze jest ok mam drugi na podmianke i nic objawy bez zmian

krokowca tez mam na podmianke nic nie daje

czujnik map tez mam dwa podmianka nic nie daje

sprawdzałem rozrzad i bo jakiś czas temu zmieniałem pierscienie i uszczelniacze zaworów u zaprzyjaźnionego mechanika
ale załozyłem wszystkie blokady jak trzeba z bratem jest tez mechanikiem i rozrzad jest ok

sprawdziłem takze cisnienie na kazdym mam 17 atm już przy pierwszym strzale wiec to jest bardzo dobrze

juz z bratem nie wiemy co zrobic kazdy rozkłada ręce
Stary 24-07-2013, 09:04   #5
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Może wydech jest zapchany. Hamulce nie grzeją się podczas jazdy?
Stary 24-07-2013, 09:12   #6
salom

U ciebie problem będzie z elektryką. Przygasanie kontrolek i świateł świadczy o nieodpowiednim ładowaniu. Postaraj się zrobić dobrą masę, minus, pomiędzy akumulatorem a silnikiem, oraz karoserią. Doprowadż do tego , abyś miał ładowanie na średnich obrotach 14,3 V. Bo może komputer zaprogramował się do takiego prądu, a u ciebie jest mniejszy, i myśli że jest jakaś usterka, zmiejsza dawkowanie paliwa, a ty gaz do dechy, i wtedy objaw dużego spalania. Ciśnienie w cylindrach masz wzorowe.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2013, 12:40   #7
lukaszmondeo

ajjjj zapomniałem jeszcze tego dodać
wydech miałem cały zwalony katalizator czyscutki żadnych objawów zapchania okopcenia , nawet na próbe przelałem przez prześwity troche rozpuszczalnika nitro i wyleciał z drugiej strony czyściutki a jakby był mono okopcony byłby czarny od sadzy pozaty auto duzo smiga na gazie co akurat dla katalizatora oznacza mniejsze okopcenie

co do elektryki tez na to wpadłem i zlokalizowałem przewody masowe znajduja sie pod aku wszystkie odkreciłem przeszlifowałem papierem dodałem nowa mase od aku do kielicha i z drugiej strony silnika do kielicha silnik takze masy tez ok

ale tez skłaniam sie za elektryka tylko kurcze juz nie wiem czego szukac panowie
naprawde duzo pracy i czasu poswieciłem i kasy na podmianki i nic

na wolnych obroty stoja w miejscu ale słychac ze silnik nierówno chodzi i wiatła lekko migaja w nocy widoczne to jest na maksa jak lekko dodam gazu to przestaje

aaa i odłaczyłem wężyk odmy korbowodu teraz odpowietrza sie na zewnątrz nie do kolektora a kolektor w tym miejsc zaslepiłem i tez nic bo podejrzewałem ten zaworek
a klapki w kolektorze mam wymienione i są tez ok

pozostaje tylko cos elektrycznego zadaza sie ze objawu na wolnych nie ma ale zadko

sprawdzałem takze szczelmnosc wtryskiwaczy benzyny samostartem pryskajac w nie jak by ssały powietrze powinny zasysać i zmieniac prace na chwile ale niestety nic zadnych zmian szczelne

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to jest akcja co nie panowie juz nie wiem co robić
mam takiego elektryka co mogłby sie podjąć robotki i przeszukania tylko martwie sie ze straci czas mnie skasuje a nic nie znajdzie
koleś jest dobry cały czas auta robi oprucz tego specjalistyczne maszyny elektryczne w mojej okolicy go chwalą
sam nie wiem
Stary 24-07-2013, 13:00   #8
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Tyle rzeczy już wymieniłeś, a byłeś może u fachowca, żeby podłączył auto do komputera i popatrzył, jak się zachowuje podczas pracy, może coś by wypatrzył i nie było by potrzeby tak wymieniać w ciemno.
Stary 24-07-2013, 18:26   #9
lukaszmondeo

no własnie i tutaj kolega trafił u jednego mechaniora byłem i podłączał kompa i zero błedów to był taki uniwersalny do wielu modeli

potem dla pewności byłem na KTSie BOSCHowskim i zero błedów tylko źle ustawiony był czujnik połozenia przepustnicy polecał go wymienić wymieniłem po czym na kompie zero błędów

gość mówił ze cewka , kable i swiece do sprawdzenia
sobie myśle plissss
skoro wszystko zmieniłem na nowe a objaw sie nie zmienił....
Stary 24-07-2013, 18:50   #10
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Nie chodzi tylko o odczytanie błędów, ale o obserwację, jak zachowują się poszczególne czujniki i parametry podczas pracy silnika, zwłaszcza podczas jazdy, ale do tego to już jest potrzebny dobry fachowiec i sporo chęci, bo najprościej podłączyć komputer, odczytać błędy i zainkasować 100 czy 200zł.
Odpowiedz

Zasady postowania