![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-08-2008
|
Jadę sobie na 5 wciskam gaz silnik wchodzi na wyższe obroty ale po przekroczeniu 2300 schodzi sam o 500 0br i znowu przyspiesza. Rzeczy te dzieją się na wyzszych biegach tj 4 (rzadziej) na 5 i 6 - zawsze. Ponieważ o silnikach diesla mam nijakie pojecie mogę dodać że autko pali w okolicach 6l/100km nie żyłuje go tj jazda 2-2,5tys obr, na wolnych obr nie kopci, dymek pokazuje sie przy owym zjawisku (zdarzyło mi sie go ujrzeć parę razy choć nie zawsze..) Fordzik pali "od ręki" pracuje równo i jak już idzie w gorę to nie ma spadku mocy - przyspiesza normalnie. Zjawisko to narasta tj na początku wydarzało sie sporadycznie a od niedawna stało się niebezpieczną normą. Zwłaszcza przy wyprzedzaniu. Proszę o jakies wskazówki...
przebieg 103 tys., 2,0TDCI 2004r. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Ups, nikt nie miał takiego problemu? Jest podobny wątek ale koledze dzialo się podobnie przy stałej prędkości bez przyśpieszania, skoro fachowcy milczą może sugerować się tamtymi podpowiedziami?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2007
|
Na początek proponuję reset, jak to nie pomoże to trzeba do ASO niech podłączą pod kompa i nowe oprogramowanie wgrają.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Ranger Wildtruck
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2021
|
hej!
A jak sie robi /RESET?
|
|
|
#5 |
|
|
Odłączasz akumulator na 30 min
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dziękuję spróbuję rozłączyć akku na godzinkę :fcp4 a nich tam moża poskutkuje. Rozumiem że problem tkwi w sofcie nie mechanice..?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Najprawdopodobniej, ale to już w ASO trzeba zrobić.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzięki umówiłem sie w ASO bo reset nie pomógł tj. Dzieje sie nieco inaczej. Po wciśnięciu gazu łapie obroty do 3500 i dopiero schodzi w dół by wrócić do poziomu 3000. Nadmieniam że przy delikatnym przyspieszaniu wszystko jest w normie.
Pozdrawiam. :549: |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
ja miałem podobną sytuację a przeczyną było sprzegło - od momentu zaobserwowania tego przejechałem moze ze 100-150 km aż całkowicie sprzegło się spaliło.
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam, trochę to trwało ale teoretycznie w ASO powiedziano mi że to sprzęgło -bez koła dwumasowego bo nie buczy. Ja jeżdżę z tym efektem juz ze dwa miesiace i powiem szczeże że coś mi tu nie pasuje. Objawy pojawiają się w różnych momentach i to zwykle przy 4 5 i 6 biegu. Komputer nic nie wykazał. Zanim zdecyduję się na wymianę sprzęgła podjadę gdzieś jeszcze. Tak na marginesie jaki jest koszt wymiany?
Pozdr |
|
|
|