![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Patryk
Model: Focus
Silnik: 1.8tdci
Rocznik: 2002
|
Witam serdecznie!
Problem dotyczy FF mk1 1.8 tdci 115km 2002 r (190 tysiecy przebiegu0Tak jak w tytule w trakcie jazdy nagle zaczęła mrugać kontrolka od świec żarowych i auto straciło moc. Po ponownym odpaleniu i zgaszeniu problem nie zniknął. Odpala auto normalnie, w trakcie jazdy delikatnie szarpie. Co może być przyczyną ? Od czego zacząć szukać ? Pozdrawiam i liczę na szybkie odpowiedzi gdyż pilnie potrzebuję auta. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Co ci powiedzieć przyczyn może być wiele Najlepiej na kompa od razu jedź, od Wtrysków wymieniają do pedału gazu kończąc i wiele innych rzeczy i przyczyn może być wiele razy opisywanych na forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#3 |
|
|
Zapomniałem dodać, że auto jeszcze przerywa.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
|
Tak jak Ci Andrzej napisał - sprężynka może dotyczyć różnego rodzaju usterek i najlepiej będzie jak odczytasz błędy. To znacznie ułatwi poszukiwanie przyczyny problemu.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Witam ponownie, odczytany błąd to p117. Co może być przyczyną ?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-10-2009
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
|
Witam,
doradzam koledze dużą dawkę asertywności dlatego że zapewne znajdzie się wielu fachowców co wycenią awarię na kilka tysięcy złotych twierdząc że trzeba wymienić wiele drogich części a aby nie być gołosłowny podam własny przykład, mój poprzedni fokus także z tym silnikiem miał podobne objawy, borykałem się dość długo z tą awarią odwiedzając różnych fachowców którzy doradzali wymianę dwumasy i innych drogich części w końcu się zdenerwowałem i pojechałem do serwisu Forda i okazało się że uszkodzona jest główna wiązka PCM w komorze silnika, uszkodzenie powodowało przesyłanie fałszywych informacji z czujnika ciśnienia paliwa zainstalowanego w pompie wtryskowej do komputera i to powodowało że komputer głupiał, po naprawie wiązki co kosztowało mnie 160 zł wszystkie problemy ustąpiły a jeździłem jeszcze tym autem 2 lata zanim go sprzedałem i ten przykład pokazuje że trzeba z dystansem podejść do opinii fachowców którzy często zgadując przyczynę awarii mogą nas narazić na niepotrzebne koszty w takim przypadku opłaca się pojechać do serwisu gdzie ludzie obeznani z danym typem auta mają większe szanse prawidłowo zdiagnozować awarię. |
|
|
|