Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-04-2014, 09:20   #1
Baumi
ford::average

Imię: Rafał
Model: MK4
Silnik: Duratec HE 2.0 PFI (145PS)
Rocznik: 2008
Domyślnie Przypadkowe resetowanie się stacji multimedialnej ZE-NC3811D

Witam,

Rok temu zmieniłem standardowe Sony 6CD Mp3 na stację multimedialną [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Cos takiego:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przez pierwsze miesiące użytkowania wszystko było ok, jednak jakiś czas temu kilka przcisków zewnętrzych przestało działać. Odesłałem stację do naprawy gwarancyjnej i wróciło po 2 tygodniach. Wszystkie usterki, które opisałem zostały usunięte poprzez wymianę jednej płytki i wszystko byłoby ok, gdyby nie inny problem, który jest tematem tego postu, ale o tym za chwilkę. Odesłałem więc stację ponownie opisując nowy problem i wczoraj odesłali mi nową stację (tu jestem pewny, bo spisałem numery to raz a dwa moja miała ryskę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Wszystko ok, gdyby nie fakt, ze nowa posiada taki sam problem jak ta którą odesłałem drugi raz i zaczynam się zastanawiać czy problem czasem nie jest po mojej stronie.

Otóż jeżeli mam zasilanie ACC (kluczyk w stacyjce przekręcony na pozycji I lub II) i po chwili przełącze na OFF (wyslacze stacyjkę) i w ciągu kilku sekund włączę ją ponownie (nie muszę nawet uruchamiać silnika) to stacja mi się resetuje. Tracę przy tym wszystkie ustawione stacje, ustawienia i sparowane urzadzenia bluetooth, itp. co strasznie mnie denerwuje. Na stronie producenta znajduję informację:

Cytat:
When starting the engine my ZE-NC3811D switches off and reboots.

Answer: If the voltage supply drops under approx. 9 V, your ZE-NC3811D automatically shuts down to avoid operation faults. This is a self protection mechanism and not a defect. You may, however, check your electrical installation (battery worn, bad or corroded ground connections, etc.).
Dokładnie to zachowanie u mnie występuje, ale tylko w sytuacji gdy wylacze stacyjkę i wlacze ja ponownie w ciagu kilku senkund! Nim odesłałem radio po raz drugi byłem u mechanika sprawdzić zasilanie czy czasem nie spada < 9V. Problem występuje w miejscu czerwonej strzałki.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak więc zasilanie po przelaczeniu stacyjki z II -> 0 -> II nie spada a radio się resetuje. Później po załączeniu silnika spada trochę, ale wciąż jest ok 10V, a radio juz dziala w porządku.

Teraz przechodzimy do pytania. Skoro nowe radio zachowuje się w ten sam sposób, to czy czasem nie jest to problem u mnie? Zasilanie było prawdzane na aku. Czy coś może zmieniac zasilanie na radiu w momencie przejscia wylaczenia stacyjki i wlaczenia ponownie po kilku sekundach? Jak poczekam dluzej to nic sie nie dzieje. Nie wiem gdzie szukac a wysylac radio po raz trzeci do dealera w Niemczech na miesiac nie bardzo mi sie widzi. Wolalbym najpierw byc pewny, ze u mnie wszystko jest ok. Od czego moglbym zaczac? Spotkal sie ktos z podobnym problemem?

Ostatnio edytowane przez Baumi ; 30-04-2014 o 13:44 Powód: Moderator nakazał uściślić temat. Mod każe user musi ;)
Baumi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2014, 20:01   #2
jurekmi
ford::beginner

Model: Edge
Silnik: tdci 2.0
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Możliwy problem z zasilaniem stacji multimedialnej ZE-NC3811D

Tak mialem ten sam problem.Efekt-po roku-W Tym czasie ZENEC byl 4 miesiace w naprawach gwarancyjnych-zostal zwrocony ,otrzymalem zwrot 750€.Ja mysle ze problem lezy w stacji multimedialnej.U mnie zamontowano jeszcze stabilizator prady (koszt 80 €-ACR ) czyli napiecie bylo utrzymywane stale na poziomie 12v -bez efektow.W rezultacie jestem zadowolony ze sie go pozbylem.Nigdy wiecej ZENEC.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jurekmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2014, 21:51   #3
Baumi

Kurcze, no to mnie nie pocieszyłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardzo podoba mi się stacja ale również obawiam się, że zakończy się to odesłaniem jej do sprzedawcy. A co wstawiłeś po odesłaniu Zeneca, jakaś ciekawa alternatywa?
Stary 30-04-2014, 10:11   #4
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

Proszę poprawić tytuł tematu.

Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2014, 20:51   #5
Baumi

Domyślnie Odp: Przypadkowe resetowanie się stacji multimedialnej ZE-NC3811D

Odświeżę temat, jako, że sprawa już się wyjaśniła - a nuż przyda się komuś ta informacja. Ogólnie po 3 miesiącach wysyłania i powrotu stacji do i z serwisu (3 razy naprawiali), okazało się, że problem leży w adapterze magistrali CAN, który nota bene nie znajdował się w stacji a jest podłączany do wiązki kabli podłączanej do radia. Wymiana adaptera na nowy rozwiązało problem.
Odpowiedz

Zasady postowania