![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Lucjan
Model: Ford Galaxy
Silnik: 1,9 tdi
Rocznik: 2000
|
Mam problem z wycieraczkami które się same włączając. Od paru lat jest w moim posiadaniu galaxy z 2000 roku. Od początku mojego użytkowania mam problem z wycieraczkami, które same się włączają podczas jazdy. Nieraz to same się wyłączą, ale najczęściej muszę dać impuls włącznikiem. Ta sytuacja nasila się w ciepłe dni. Kiedyś to było rzadkie, obecnie niema jazdy żeby włączyła się chociaż raz. Rozebrałem włącznik i nie znalazłem przypalonych styków. Dziś byłem na u mechanika i chciałem podłączyć go pod komputer ale w programie do diagnostyki nie ma wycieraczek. Na mój chłopski rozum coś musi sterować zmiennym impulsem wycieraczki, komputer auta lub przynajmniej jakiś cip przy wycieraczkach. Czy ma ktoś jakiś pomysł lub przynajmniej sugestie.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Witek
Model: Fordy: Galaxy / Grand C-Max
Silnik: 2.0i DOHC / 1.6 EcoBoost
Rocznik: 02'1996 / 05'2011
|
...wyłącznik wycieraczek jak go naciśniesz "w dół" daje impuls włączający jeden przebieg wycieraczki - może masz zwarcie do plus 12V na tych przewodach i działają "same" ....
...sprawdź przewody wychodzące z włącznika wycieraczek: - pin 3 (niebieski) - pin 5 (niebiesko-żółty) - pin 9 ( brązowo-czarny) ...one odpowiadają za włączanie wycieraczek ..... może mają zwarcie do plus 12V ??..... ... ps. kolory kabli w Twoim mogą być inne - wyłącznik jest taki sam więc piny powinny być te same....
Ostatnio edytowane przez Witek_1958 ; 28-06-2014 o 23:10 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Lucjan
Model: Ford Galaxy
Silnik: 1,9 tdi
Rocznik: 2000
|
Dziękuje za odpowiedz ale tam już patrzałem zerknę jeszcze raz jak się ponownie uaktywnią . Obecnie po zmożonej aktywności jest wszystko w porządku.
Czy może ktoś wie co steruje ''programem'' wycieraczek. Czy komputer auta czy jakiś cip i gdzie go szukać . |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Witek
Model: Fordy: Galaxy / Grand C-Max
Silnik: 2.0i DOHC / 1.6 EcoBoost
Rocznik: 02'1996 / 05'2011
|
..."programem" wycieraczek steruje kierowca przełącznikiem wycieraczek ...
..."w dół" - jeden przebieg .... ..."1 w górę" przebieg programowalny - do co 30 sek - programujesz go tak: - włączasz go - wycieraczki ruszają - wyłączasz go - czekasz aż szyba zamoknie i powtórnie go włączasz - wycieraczki będą się włączały automatycznie po czasie po którym powtórnie je właczyłeś ..... ...."2 i 3 w górę to wolny przebieg i szybki ....... .... samymi wycieraczkami steruje przekaźnik K11 ( to w moim !! )....
|
|